Na migrenę i bóle głowy: Pomoże kasza, banany i mozzarella
Dużo pracujesz, żyjesz w stresie i pośpiechu, dzień zaczynasz od czarnej kawy. Nic dziwnego, że często boli cię głowa, a może nawet dokucza migrena. Przyczyną tych dolegliwości może być m.in. niedobór magnezu.
To bardzo ważny i cenny minerał dla naszego organizmu. W profilaktyce migrenowej lekarze zalecają przyjmowanie magnezu (ok. 500 mg dziennie). Ale o właściwy poziom tego pierwiastka możesz również zadbać, stosując odpowiednią dietę. Bogatym jego źródłem jest kasza gryczana.
By przyswoić jej cenne wartości odżywcze, najlepiej jeść ją w połączeniu z produktami pochodzenia zwierzęcego np. mięsem, jajkiem, rybą.
Na kotlety: Ugotuj woreczek kaszy gryczanej według przepisu na opakowaniu. Kostkę sera białego rozetrzyj z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Ostudzoną kaszę połącz z serem, dodaj jedno jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety, obtocz je w mące, potem w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Uporczywy ból głowy potrafi dokuczać przez wiele godzin. Często towarzyszą mu nudności. Imbir pomoże nie tylko zmniejszyć intensywność samych ataków bólu, ale także złagodzić objawy ze strony układu pokarmowego. Imbir jest składnikiem niektórych leków przeciw chorobie lokomocyjnej.
Najlepiej go kupić w postaci świeżego korzenia i przechowywać w lodówce. Wówczas dłużej zachowa swoją świeżość. W postaci olejku warto użyć go w razie bólu głowy do masażu skroni.
Imbirowy napój: Pokrój kawałek (1 cm) świeżego korzenia imbiru w plasterki i zalej szklanką wrzątku na 15 minut. Dodaj łyżeczkę miodu lub listek stewii. Odcedzony napój popijaj gorący lub na zimno.
Banany to bogactwo błonnika oraz substancji wpływających korzystnie na układ nerwowy. Są bardzo dobrym źródłem potasu, który bierze udział w dotlenianiu mózgu. Jeśli więc boli cię głowa z powodu długotrwałego stresu lub przemęczenia, w ramach przekąski często sięgaj po banana.
Uwaga! Jeśli cierpisz na migrenowe bóle głowy, unikaj jedzenia tych owoców. Zawierają tyraminę, która może sprzyjać jej atakom.
Ten smaczny ser zawiera sporo witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór może sprzyjać częstym bólom głowy, spowodowanym stresem.
Mozzarella to także dobre źródło łatwo przyswajalnego białka serwatkowego oraz witamin A i D. Można przygotowywać z niej smaczną, włoską sałatkę w połączeniu z pomidorami i bazylią.