Reklama

Na śniadanie jajko

Długo uważano, że jajek nie należy jeść zbyt często, bo mają dużo cholesterolu, przez co przyczyniają się do powstawania chorób serca. Najnowsze badania przeprowadzone m.in. przez naukowców z amerykańskiego instytutu EpidStat w Michigan obalają ten mit.


Badacze nie znaleźli zależności pomiędzy jedzeniem jajek a rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Udało im się natomiast znaleźć związek pomiędzy spożywaniem jajek a udarem mózgu. I to związek korzystny!

Jedno jajko dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 12 procent – twierdzi główny autor badań, dr Dominik Alexander.

Jeśli więc lubisz zacząć dzień od smakowitej jajecznicy czy puszystego omletu, teraz możesz je jeść bez wyrzutów sumienia.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy