Reklama

Reklama

Nabiał - jeść czy nie jeść?

Temat obecności nabiału w diecie człowieka spotyka się z różnymi opiniami. Jedni rezygnują z niego całkowicie, mając na uwadze kwestie etyczne czy zdrowotne. Inni uważają, że produkty mleczne są do życia niezbędne, bo to najlepsze źródło wapnia. Czy któraś z tych tez jest prawdziwa? A może prawda leży gdzieś pośrodku?

Człowiek jest jedynym gatunkiem na Ziemi, który w dorosłym wieku żywi się mlekiem innego gatunku. Aby przyjrzeć się bliżej roli nabiału w diecie człowieka, cofnijmy się w czasie. Gatunek ludzki na przestrzeni wieków ewoluował, nie wspierając się żadnym produktem mlecznym. Jedynie mleko matki było pokarmem dla ludzie we wczesnych miesiącach czy latach życia. Produkty mleczne wkroczyły w naszą historię dopiero 10 tys. lat temu - w skali ewolucji to całkiem niedawno. Miliony lat istnienia człowieka bez obecności produktów mlecznych sprawiły, że dziś 75% dorosłych ludzi na całym świecie cierpi na nietolerancje nabiału. Pomyślimy teraz - ale przecież mleko od krowy pili nasi pradziadkowie, dziadkowie i rodzice, nie narzekając na złe samopoczucie. Dlaczego więc wielu specjalistów ds. żywienia odradza spożywania mleka?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje