Nadciśnienie tętnicze: Profilaktyka, objawy i leczenie
Z nadciśnieniem tętniczym zmaga się w Polsce około 9 milionów osób, a liczba ta wciąż rośnie. Nawet jedna trzecia z nich nie zdaje sobie sprawy z choroby, tymczasem schorzenie jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonu. Wokół nadciśnienia tętniczego narosło sporo mitów – między innymi, że to choroba wyłącznie starszych i otyłych ludzi. Wiele osób uważa też, że jeśli nie obserwuje żadnych uciążliwych dolegliwości, to nadciśnienie nie jest groźne. Dowiedz się, jakie są objawy schorzenia, jak się przed nim chronić i na czym polega leczenie. Podpowiadamy też, jak radzić sobie z nadciśnieniem w trakcie upałów.
O nadciśnieniu mówimy, kiedy ciśnienie tętnicze przekracza dopuszczalne normy, tzn. przekracza 140 mm Hg w przypadku ciśnienia skurczowego lub 90 mm Hg w przypadku ciśnienia rozkurczowego (idealne ciśnienie to 120/80 mm Hg). Warto wiedzieć, że nadciśnienie tętnicze przyczynia się do rozwoju kolejnych chorób serca: udaru, zawału i niewydolności serca. Niestety dolegliwość w początkowych fazach nie daje praktycznie żadnych objawów lub są one kojarzone z zupełnie innymi schorzeniami, wiele osób uważa po prostu, że wiążą się one ze stresem i szybkim tempem życia. Najbardziej charakterystyczne symptomy to: tępy ból (sprawia wrażenie ucisku) i zawroty głowy, zaburzenia snu (problemy z zaśnięciem, częste budzenie się), podenerwowanie, duszności, drażliwość i nerwowość. Chory może też odczuwać łomotanie serca i jego ucisk.
W większości przypadków nie da się jednoznacznie określić czynników wywołujących chorobę. Lekarze potwierdzają jednak, że jednym z nich są cechy dziedziczne. Faktem jest też, że ryzyko zachorowania zwiększa się wraz z wiekiem i często chorują osoby starsze, ale warto wiedzieć, że na nadciśnienie cierpią nawet dzieci. W tym przypadku zazwyczaj wiąże się to z otyłością i nieprawidłową dietą. Zbyt duża masa ciała znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby, ale na nadciśnienie cierpią także osoby bardzo szczupłe.
Jak chronić się przed nadciśnieniem tętniczym?
Ogromną rolę w profilaktyce schorzenia odgrywa prawidłowa dieta i prowadzenie zdrowego stylu życia. Ryzyko zachorowania jest znacznie mniejsze, kiedy utrzymujemy prawidłową masę ciała (udowodniono nawet, że chudnięcie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego) i dbamy o regularną aktywność fizyczną (ważny jest nawet codzienny spacer czy jazda na rowerze). Unikać powinno się tłustych i smażonych potraw, a także produktów bogatych w cukry proste oraz wszelkiej wysokoprzetworzonej żywności. Ważne jest też ograniczenie spożycia soli kuchennej, kawy i mocnej herbaty (zawierają kofeinę, która podwyższa ciśnienie) i alkoholu. Ryzyko choroby znacznie zwiększa także palenie papierosów.
Warto wiedzieć, że choroby układu krążenia nasilają się w trakcie wysokich temperatur. Osoby zmagające się z nadciśnieniem mogą się czuć tak, jakby zażyły podwójną dawkę leku: są senne i osłabione, mają problemy z koncentracją. Chorzy często skarżą się też na zawroty głowy, szumy w uszach, zimne stopy i dłonie. Dlatego w trakcie upału osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny unikać wychodzenia na słońce, regularnie nawadniać organizm i ograniczyć wysiłek fizyczny. W przypadku wszelkich niepokojących dolegliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem.
Leczenie nadciśnienia tętniczego
Leczenie opiera się na terapii farmakologicznej, ale warto wiedzieć, że u osób w początkowej fazie schorzenia, kiedy normy nie są zbyt mocno przekroczone, a także gdy nie występują inne choroby (np. cukrzyca), wystarczy zmiana stylu życia i stosowanie odpowiedniej diety. Chory powinien unikać stresu, a przede wszystkim schudnąć (jeśli zmaga się z nadwagą lub otyłością). Dieta musi być zbilansowana i oparta na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach oraz chudym mięsie i nabiale. Warto też włączyć produkty bogate w potas, które naturalnie regulują poziom ciśnienia. Nadciśnienie tętnicze nie jest chorobą uleczalną – tzn. zażywanie leków oraz przestrzeganie diety jest konieczne do końca życia.
Jak obniżyć ciśnienie krwi naturalnymi sposobami?
Każdego dnia staraj się jeść duże ilości warzyw (bogatym źródłem potasu są pomidory, papryka, cukinia, czosnek, buraki, seler, pietruszka, fasola i bób), a także owoce, takie jak banan, porzeczka, granat, kiwi i grejpfrut. Wartościowe są też suszone owoce oraz gorzka czekolada, zawierająca ponad 70% kakao. Poziom ciśnienia i cholesterolu regulują również produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: tłuste ryby morskie (np. łosoś i makrela) oraz orzechy i produkty sojowe.