Najlepsze na śniadanie - ciasto czekoladowe
Naukowcy przeprowadzili niedawno szeroko zakrojone badania 968 osób w wieku od 23 do 98 lat. Nie zmieniono ich przyzwyczajeń żywieniowych. Eksperyment pokazał, że czekolada wywiera bezpośredni wpływ na nasze zdolności poznawcze a jej regularne jedzenie może znacząco poprawić pamięć i rozwinąć zdolność abstrakcyjnego myślenia.
Kilka lat temu badacze ujawnili, że jedzą czekoladę każdego poranka. Twierdzili, że pomaga im to w pracy naukowej. Na przekór szeroko rozpowszechnionej opinii, że osoby na diecie nie powinny jeść czekolady, odkryto, że tak naprawdę może ona pomóc w zrzucaniu nadmiaru kilogramów.
Zaraz po przebudzeniu, twój mózg potrzebuje dużej dawki energii. Poranek, to część dnia, kiedy twoje ciało przekształca jedzenie, które spożywasz - w energię. Później w ciągu dnia, kiedy jesz, twoje ciało i mózg znajdują się nadal w stanie dużego pobudzenia, magazynując energię ze zjedzonego posiłku w formie rezerwy tłuszczowej. Oto powód, dla którego przybierasz na wadze nawet wówczas, kiedy jesz mniej.
Czekolada nie powinna być spożywana później niż do godziny 9 rano. Osoby, które przyjmują węglowodany, proteiny i zawierający 600 kalorii deser zgubią więcej wagi niż te, które jedzą śniadanie o zawartości 300 kalorii, lecz po godzinie 9 rano.
A zatem, co takiego zawiera czekolada? Co przynosi te wszystkie pozytywne efekty? Eksperci uważają, że jest to substancja odżywcza o nazwie flawonoid, która występuje pospolicie w żywności roślinnej i stanowi do 20% związków obecnych w kakao. Wysokie stężenie flawonoidów znajdujemy także w herbacie, czerwonym winie oraz takich owocach, jak winogrona i jabłka.
Więc następnym razem, kiedy będziesz w rozterce: jeść czy nie jeść czekolady, bądź odważny i zjedz ją na śniadanie. Twój mózg i twoja talia na pewno ci za to podziękują.