Najlepsze pokarmy zapobiegające starzeniu się
Ogólne wytyczne dla diety zapobiegającej starzeniu to: jedzenie dużej ilości produktów pełnoziarnistych, tłustych ryb i świeżych owoców i warzyw, a także obniżenie spożycia soli i cukru. W połączeniu z kilkoma fantastycznymi produktami, które dostępne są na rynku, masz przepis na sukces. Oprócz tych ogólnych wytycznych, istnieją konkretne pokarmy, które posiadają ważną rolę w zapobieganiu starzenia się organizmu, które warto regularnie uwzględniać w swojej diecie.
Owoc ten jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które mogą przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego rodzaju cholesterolu w organizmie. Awokado jest dobrym źródłem witaminy E i może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i zapobieganiu starzeniu się jej (witamina E może również pomóc złagodzić objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca). Owoc ten jest bogaty w potas, który pomaga zapobiegać zatrzymywaniu płynów w organizmie i wysokiemu ciśnieniu krwi.
Jagody
Wszystkie czarne i niebieskie jagody, takie jak jeżyny, borówki, czarne porzeczki i ciemny winogron zawierają związki fitochemiczne, znane jako flawonoidy- potężny przeciwutleniaczy , który pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się organizmu.
Rodzina warzyw kapustnych zawiera kapustę, kalafiora, brokuły, rzepę, brukselkę, rzodkiewkę i rzeżuchę. Warzywa kapustne wspomagają organizm w walce z toksynami i rakiem. Należy starać się spożywać co najmniej 115 g na dzień ( jednego z wymienionych warzyw lub ich mieszanki). Jeśli to możliwe, jedz je surowe lub bardzo lekko ugotowane (najlepiej na parze), dzięki czemu ważne enzymy pozostaną nienaruszone.
Czosnek
Jedzenie ząbka czosnku dziennie (surowego lub gotowanego) pomaga chronić organizm przed nowotworami i chorobami serca . Dodatkowo osoby, które jedzą ząbek czosnku, co najmniej raz w tygodniu są o około 50 procent mniej narażone na rozwój raka jelita grubego. Czosnek zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi i wspomaga ( skuteczniej niż aspiryna) rozrzedzanie krwi, pomagając w ten sposób zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Ten pikantny korzeń może wzmocnić działanie przewodu pokarmowego i układu krążenia, co może być przydatne szczególnie dla osób starszych. Imbir może również przyczynić się do złagodzenia bóli reumatycznych.
Orzechy
Większość odmian orzechów jest dobrym źródłem składników mineralnych, zwłaszcza orzechy włoskie i brazylijskie. Orzechy, choć mają dużo kalorii, są bogate w potas, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen. Dodając orzechy do swojej diety orzechy ( możesz posypać nimi sałatki czy desery) możesz poprawić funkcjonowanie twojego układu pokarmowego i układu odpornościowego, a także, co ciekawe, zapobiegać występowaniu raka skóry. Orzechy mogą również pomóc w kontroli poziomu cholesterolu. Nigdy nie jedz zjełczałych orzechów, gdyż może skończyć się to zatruciem niebezpieczną pleśnią.
Zarówno miąższ i nasiona arbuza są pożywne, więc spróbuj mieszanie je razem w malakserze i pij w postaci soku. Miąższ zawiera witaminy A , B i C, z kolei nasiona zawierają selen, niezbędne tłuszcze, cynk i witaminę E , z których wszystkie pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się.
Woda
Pij co najmniej 8 szklanek wody każdego dnia, aby zachować zdrowie. Woda pomaga nam pozbyć się niechcianych toksyn i odpadów z procesów metabolicznych z organizmu. Nie należy polegać wyłącznie na na pragnieniu; To odczucie maleje wraz z wiekiem, a picie wyłącznie wówczas gdy odczuwamy pragnienie prowadzi do szybkiego odwodnienia. Pij często i wybieraj spośród odżywczych płynów, w tym 100% świeże owocowe i warzywne soki , chude mleko, woda niegazowana i zielona herbata. Można również uzyskać płyny z pokarmów, zwłaszcza tych, które mają dużą zawartość wody. Spróbuj galaretek owocowych, mrożonych jogurtów, zup, arbuza, ogórków, pomarańczy i innych cytrusów, sałaty, pomidorów, itd.