Najlepsze trio na powitanie wiosny
O smakach, tak jak i o gustach, nie sposób debatować. Warzywa są jednak poza wszelką dyskusją. Chcesz być zdrowy – jedz warzywa, najlepiej surowe. To one zawierają łatwo przyswajalne witaminy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne oraz szereg mikro- i makroelementów. Naturalnym wartościom odżywczym nie dorówna żaden suplement diety. Zdrowe nawyki żywieniowe są najlepszą profilaktyką zdrowia i dobrego samopoczucia.
Warzywa obfitują w błonnik - surowe włókno roślinne, który warunkuje prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych. Błonnik nie jest składnikiem odżywczym, a substancją balastową - jednak jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania organizmu jako całości. Obecność błonnika w diecie decyduje o prawidłowej perystaltyce jelit, a ich dobra kondycja i sprawnie działający metabolizm są warunkiem koniecznym dla zdrowia w każdym aspekcie. Po jakie warzywa sięgać u schyłku zimy, gdy organizm szczególnie potrzebuje skoncentrowanej dawki substancji odżywczych?
Cebula
Z jej leczniczych właściwości korzystali już starożytni. Cebulę możemy śmiało uznać za naturalny lek o szerokim spektrum działania. Świadczą o tym obecne w niej związki grzybobójcze i bakteriobójcze. Nie mniej istotne, że to niepozorne warzywo wykazuje właściwości antybiotyczne. Obfituje w białko, cukry, olejki eteryczne, enzymy, witaminę C, B1 i B2, a także karoten. Cebula to też znakomite źródło składników mineralnych, między innymi: potasu, żelaza, fosforu i siarki. Bogactwo wartości odżywczych daje cebuli dużą siłę do wspierania ludzkiego systemu immunologicznego. Obecna w jadłospisie pozwala na obniżenie poziomu cukru we krwi i ciśnienia tętniczego krwi. Wykazuje też działanie moczopędne i przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu.
Czosnek
Nierzadko nazywany naturalnym antybiotykiem spokojnie mógłby stanąć w szranki z cebulą i walczyć o prym pierwszeństwa z uwagi na właściwości lecznicze. Przed jego popularnym użyciem odstręcza najczęściej silny zapach. Jak go zneutralizować? Wystarczy po spożyciu czosnku zjeść jabłko i kilka listków natki pietruszki. Od wieków wykorzystywana był do leczenia przeziębienia, kaszlu i chorób jelit. Sokiem z czosnku smarowano trudno gojące się rany, wrzody i stany zapalne skóry. Dziś jest szczególnie polecany przy grypie, anginie i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Na stałe do codziennego jadłospisu powinny włączyć go osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym lub dotknięte miażdżycą tętnic, gdyż ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych. Naukowcy potwierdzają jego pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca.
Kapusta
Trzecia z wielkiej trójki zawiera kompleks witamin, między innymi: A, C, B1, B2, PP i K a także składników mineralnych takich jak: wapń, potas, miedź i siarka. Kiszona kapusta jest doskonałym rozwiązaniem na każdą porę roku. Świetnie wzmacnia system odpornościowy działając głównie poprzez odbudowę naturalnej flory bakteryjnej jelit. Sok z surowej kapusty jest źródłem rzadko występującej witaminy U, a ta pomaga leczyć najbardziej dokuczliwe schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony.
W trosce o zdrowie korzystajmy z najprostszych rozwiązań.
Ewa Koza, mamsmak.com