Najlepszy przyjaciel wątroby. Jedz, a szybko poczujesz różnicę
Choć rzadko myślimy o wątrobie z takim pietyzmem, jak chociażby o sercu, trudno umniejszać jej roli. Doceniamy ją zazwyczaj dopiero wtedy, gdy zaczyna szwankować. Lepiej jednak do tego nie dopuścić. Wbrew obiegowej opinii, wątrobie szkodzi nie tylko alkohol, ale również leki, produkty typu fast food, żywność śmieciowa, słodycze i papierosy. Jak dbać o wątrobę? Najskuteczniej poprzez eliminowanie czynników szkodliwych. Dobrą metodą na wsparcie wątroby jest włączenie do jadłospisu owoców, które sprzyjają jej regeneracji. O jakich mowa? Wyjaśniamy.
Grudzień - czas na wzmocnienie wątroby
Grudzień to doskonały czas, by z troską pomyśleć o wątrobie. Raczej trudno znaleźć człowieka, który w drugiej połowie miesiąca nie pofolguje sobie z kulinarnymi przysmakami. Choć nadchodzące święta Bożego Narodzenia mają dla Polaków przede wszystkim wymiar religijny, ich immanentną częścią jest spędzanie czasu przy suto zastawionym stole. Podczas gdy my będziemy się delektować świątecznymi frykasami, nasz przewód pokarmowy będzie pracował na pełnych obrotach. I choć najczęściej myślimy wówczas o przeciążanym żołądku, to samo dotyczy wątroby. To ona filtruje, oczyszcza, neutralizuje, magazynuje i produkuje żółć, która warunkuje trawienie tłuszczów.
Zobacz również: Sześć domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Rób to codziennie
Wątroba potrafi się regenerować. Wszak ma na co dzień do czynienia z toksynami, które pochodzą z używek, leków, produktów spożywczych, wody i powietrza. Jest wyjątkowo odporna na substancje szkodliwe, co nie oznacza, że niezniszczalna. Profilaktyka, jest tańsza i mniej obciążająca niż leczenie. Dlatego już dziś, z myślą o nadciągających świętach i hucznym powitaniu Nowego Roku, warto włączyć do codziennego menu nie tylko powszechnie znane ziele ostropestu plamistego, ale również owoce, które wspierają wątrobę w realizowaniu codziennych funkcji.
Zobacz również: Czarna lista produktów - potęgują głód i sprzyjają nadwadze
Grapefruit już dawno został okrzyknięty najlepszym owocem dla diabetyków. Wciąż zbyt mało mówi się o jego korzystnym wpływanie na największy gruczoł w ludzkim ciele, a zdecydowanie zasłużył na miano "strażnika zdrowej wątroby". Ten soczysty owoc cytrusowy jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy. Zawiera nie tylko słynącą z antyutleniających właściwości witaminę C, ale też odpowiedzialną za gorzki smak owocu naringinę i szereg innych składników, które skutecznie neutralizują działanie wolnych rodników i sprzyjają produkcji enzymów o właściwościach detoksykujących.
Zobacz również: Pięć odchudzających herbat. Podkręcają metabolizm!
Cytrusy najlepiej smakują zimą. Warto korzystać z nich świadomie, również dla wsparcia wątroby. Wypita na czczo ciepła woda z sokiem z cytryny lub limonki to dobry sposób na rozbudzenie metabolizmu. Ten napój sprzyja też detoksykacji wątroby. Dzięki zawartości witaminy C i innych składników o właściwościach przeciwutleniających, sok z tych owoców sprzyja usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu i wspiera niezakłóconą pracę wątroby.
Owoce o ciemnej skórce są cennym źródłem antyoksydantów, a odpowiedzialne za ich zabarwienie antocyjany wyróżnia wysoki potencjał przeciwutleniający. Na świeże jagody nie mamy szans o tej porze roku, ale jeśli ktoś dobrze zaopatrzył spiżarkę, ewentualnie zamrażarkę, może wesprzeć wątrobę sięgając do swoich zapasów. Jagodowe konfitury czy koktajl z mrożonych jagód to pyszny i pełen regenerujących właściwości przepis na wsparcie wątroby. W antocyjany obfitują również borówki amerykańskie, które wciąż są dostępne w sprzedaży.
W antocyjany i szereg innych składników o właściwościach antyoksydacyjnych obfitują również ciemne winogrona. Zarówno owoce, jak i sok winogronowy są polecane nie tylko profilaktycznie, ale również i leczniczo. Stosowane w dłuższym czasie - minimum przez trzy miesiące - pomogą zregenerować komórki wątroby, a nawet zimniejszyć dolegliwości wynikające z niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Warto o tym pamiętać również po świętach.
Zarówno świeże, jak i suszone owoce żurawiny są źródłem antocyjanów i innych składników o właściwościach przeciwutleniających. Żurawina jest pomocna w neutralizowaniu toksycznego działania wolnych rodników. Stosowana regularnie działa ochronnie na komórki wątroby.