Najzdrowsze zioła i przyprawy dla serca
Prawie 50% zgonów w Polsce spowodowanych jest chorobami układu krążenia, takimi jak zawał serca czy udar. Zaczyna się niewinnie – najczęściej od nadciśnienia, nadwagi i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Z biegiem lat na skutek nieprawidłowej diety (nadmiernego spożywania węglowodanów oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) i braku aktywności fizycznej wiele osób zmaga się z miażdżycą, a nawet chorobą wieńcową. Niedrożne naczynia krwionośne coraz bardziej obciążają serce, prowadzą do jego niewydolności, a także niedotlenienia całego organizmu. Dlatego kluczowe jest prowadzenie zdrowego stylu życia, zbilansowana dieta, a także profilaktyka. Sprawdź, jakie przyprawy i zioła włączyć do diety, by wzmocnić serce i naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu.

Składniki
Głóg

Kwiatostany i owoce głogu wykazują zbawienny wpływ na układ krążenia. Warto stosować je jako wsparcie w leczeniu początków choroby wieńcowej. Znajdujące się w roślinie substancje bioaktywne rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają mięsień sercowy. Działają też przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Serdecznik pospolity
Serdecznik z powodzeniem może być stosowany jako wsparcie w leczeniu nadciśnienia i początkowego stadium choroby wieńcowej – zawsze jednak należy to skonsultować z lekarzem, biorąc pod uwagę przyjmowane leki. Ziele serdecznika zawiera kilka substancji bioaktywnych (m.in. glikozydy, irydoidy i garbniki), które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zwiększają wydolność mięśnia sercowego. Napary z serdecznika są szczególnie polecane osobom starszym z osłabionym sercem, a także wszystkim, którzy zmagają się z dolegliwościami ze strony serca o podłożu nerwowym.
Składniki
Miłorząb japoński

Miłorząb to najlepsze ziele dla osób z rozwijającą się miażdżycą i chorobą wieńcową. W liściach znajdują się cenne substancje bioaktywne: m.in. ginkogolidy czy flawonoidy. Świetnie wpływają one na kondycję naczyń krwionośnych – udrażniają je, uelastyczniają i wzmacniają ścianki naczyń. Dzięki temu niwelują skutki niedotlenienia organizmu, takie jak drętwienie, skurcze i uczucie zimna w kończynach. Liście miłorzębu odciążają więc serce i dotleniają mięsień sercowy. Warto jednak wiedzieć, że mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, dlatego osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami zawsze powinny skonsultować stosowanie ziół z lekarzem.
Czosnek
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem – działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a także antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Świetnie wpływa również na serce – obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Poza tym ułatwia przepływ krwi przez naczynia włosowate, co pozwala na dotlenienie organizmu.
Składniki
Kurkuma

Kurkuma zyskała popularność jako najzdrowsza przyprawa świata. Warto dodawać ją do posiłków i koktajli także ze względu na układ krążenia. Znajdująca się w niej kurkumina poprawia krążenie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed zakrzepicą i zwalcza stany zapalne, które mogłyby przyczynić się do chorób serca. Obniża też cholesterol, który jest głównym winowajcą miażdżycy.
Krwawnik pospolity
W krwawniku pospolitym znajduje się kilka substancji o właściwościach leczniczych: flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne. Z tego względu pozytywnie wpływa na organizm, a przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje niewielkie krwawienia, oczyszcza krew i działa przeciwzapalnie oraz rozkurczająco.