Reklama

Nalewka z czosnku: Tybetański eliksir młodości i skuteczny sposób na przeziębienie

Nalewka wykonana z czosnku to skuteczny sposób na uchronienie się przed zbliżającym się sezonem grypy i przeziębienia. Warto stosować ją nie tylko podczas choroby, ale także profilaktycznie. Ma szereg właściwości prozdrowotnych, a jej wykonanie możliwe jest przez cały rok. Sprawdź, dlaczego dobrze jest stosować nalewkę z czosnku oraz jak szybko zrobić ją domowym sposobem.

Działanie czosnku

Czosnek to przykład rośliny pełnej cennych substancji leczniczych. Od pokoleń stosuje się go w medycynie naturalnej. Wspomaga leczenie wielu infekcji wirusowych oraz chroni układ oddechowy. Regularne spożywanie czosnku wytwarza naturalną barierę ochronną i stanowi zabezpieczenie przed chorobami.

Ten gatunek byliny pospolitej dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, m.in. C, PP, A, B oraz licznych minerałów, w tym - magnezu, potasu i żelaza.  Zawarte w nim allicyny, czyli organiczne związki chemiczne zaliczane do fitoncydów, przez cały rok wspomagają odporność i wykazują działanie przeciwgrzybicze. Włączenie czosnku do diety wspomaga proces odchudzania. Dzieje się tak dzięki poprawie trawienia i zwiększeniu spalania tłuszczu podczas wykonywania rozmaitych aktywności fizycznych.

Reklama

Czytaj również: Czarny czosnek - właściwości i przeciwwskazania

Właściwości nalewki czosnkowej

Czosnek i kuchnia polska to duet, który ciężko jest rozdzielić. Mogłoby się wydawać, że nalewka czosnkowa również została wymyślona w Polsce. Nic bardziej mylnego. Na kartach historii znajdziemy wzmiankę, że już w 7 w. n. e. tybetańscy mnisi stosowali tę nalewkę jako jeden z głównych leków oraz środek do zachowania wiecznej młodości.

Nalewka czosnkowa to współcześnie jedno ze skuteczniejszych domowych remediów na różne dolegliwości. Warto stosować ją m.in. dla:

  • podniesienia odporności,
  • szybszego zwalczania infekcji,
  • działania antybakteryjnego,
  • działania przeciwpasożytniczego,
  • właściwości przeciwzakrzepowych,
  • poprawy trawienia,
  • obniżenia ciśnienia krwi.

Nalewka czosnkowa na spirytusie

Składniki

  • 3 główki polskiego czosnku,
  • 2 szklanki spirytusu.

Przygotowanie

  1. Czosnek dokładnie obieramy i wyciskamy lub ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Po starciu przekładamy go do wcześniej wyparzonego słoika i zalewamy spirytusem. Słoik szczelnie zakręcamy, a następnie odstawiamy w ciemne oraz chłodne miejsce na minimum 10 dni. Warto co kilka dni potrząsnąć słoikiem, by składniki lepiej się wymieszały.
  2. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko o możliwie najdrobniejszych oczkach, aby pozbyć się pozostałości czosnku. Uzyskany płyn przelewamy do nowego słoika lub butelek i ponownie odstawiamy na 4 dni.

Nalewka z czosnku - stosowanie i przeciwwskazania

Gotowa nalewka posłuży nam do siedmiodniowej kuracji. Podczas jej trwania zażywamy ją dwa razy dziennie, stosując się do wskazanych dawek:

  • pierwszego dnia - 4 krople,
  • drugiego dnia - 6 kropli,
  • trzeciego dnia - 10 kropli,
  • czwartego dnia - 15 kropli,
  • piątego dnia - 20 kropli,
  • szóstego dnia - 25 kropli,
  • siódmego dnia - 50 kropli.

Kilkudniowa kuracja pomoże szybciej wyleczyć przeziębienie i stany zapalne. Przyjmowana przez osoby zdrowe wzmocni odporność i ochroni przed miażdżycą. Nalewkę najlepiej stosować raz w roku, zwłaszcza w okresie jesiennym.

Nie zaleca się przyjmowania z czosnku przez kobiety w ciąży oraz okresie karmienia. Również osoby przewlekle chore, zmagające się z wrzodami żołądka oraz problemami z wątrobą nie powinny samodzielnie sięgać po nalewkę.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Zawarte w czosnku allicyny nie są metabolizowane. Z tego powodu muszą znaleźć inne ujście z naszego organizmu. Najczęściej wydostają się wraz z oddechem lub potem. Mało kto lubi czuć na ubraniach zapach czosnku, dlatego warto jak najszybciej go zneutralizować. Najlepiej zdecydować się na trening lub gorącą kąpiel, które pozwolą ekspresowo wypocić nieprzyjemny aromat. Aby pozbyć się czosnkowego oddechu, warto sięgnąć po pietruszkę lub żuć goździki. Pomocne w zamaskowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust są także: miód, mleko oraz czerwone wino.

Sprawdź również: Jest w prawie każdym domu. Poznaj mniej znane zastosowanie cynamonu


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy