Nalewka z imbiru: Usuwa bakterie i bardzo pomaga na grypę i ból stawów
W dobie pandemii koronawirusa i wzmożonych jesienno-zimowych zachorowań na grypę naturalne remedia i antybiotyki - są na wagę złota, gdyż fantastycznie wzmacniają odporność i wspierają organizm w walce z atakującymi go drobnoustrojami oraz wirusami. Jednym z nich jest nalewka imbirowa, która dzięki zawartym w niej substancjom biologicznie czynnym - takim jak enzymy, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminy czy składniki mineralne - posiada zdolności antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe czy przeciwbólowe, a tym samym pomaga znacznie szybciej uporać się ze schorzeniami układu oddechowego czy grypą, a poza tym stymuluje pracę układu pokarmowego i niweluje dolegliwości trawienne oraz przynosi ulgę przy bólach kości i stawów. Dlaczego jeszcze warto sięgać po nalewkę z imbiru i pić ją regularnie? Jak ją przyrządzić samodzielnie w domu i w jaki sposób odpowiednio ją dawkować? Odpowiedzi na te i inne pytania oraz garść wskazówek można znaleźć poniżej.
Imbiru rekomendować szczególnie nikomu nie trzeba. Jego rozliczne właściwości zdrowotne sprawiają, że w medycynie naturalnej wykorzystywany jest od setek lat. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowo bogatego składu kłącza imbiru. Najbardziej cenne są zingiberol, gingerol czy zinferon; kwasy organiczne, m.in. szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy; witaminy takie jak C, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne, w tym zwłaszcza wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, żelazo, cynk, sód czy selen.
Dlaczego warto pić nalewkę z imbiru?
Przyrządzane na bazie imbiru syropy czy nalewki wykazują rozliczne zdolności zdrowotne - wspierają odporność i wspomagają profilaktykę wielu chorób. Doceniane są między innymi za to, że przyczyniają się do hamowania szkodliwych drobnoustrojów, takich jak bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty. Między innymi właśnie z tych powodów nalewka z imbiru - z dodatkiem miodu i cytryny - szczególnie zalecana jest pacjentom zmagającym się z grypą oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Obecny w nalewce alkohol działa w synergii z imbirem i skutecznie rozgrzewają zmarznięte ciało.
Nalewka z imbiru pomaga także obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze krwi, wysokie stężenie cholesterolu we krwi, działa przeciwgorączkowo oraz dezynfekuje jamę ustną. Poza tym uchodzi za remedium na dolegliwości trawienne, gdyż stymuluje pracę całego układu pokarmowego i przyspiesza procesy metaboliczne. Po nalewkę z imbiru powinny także często sięgać osoby zmagające się ze schorzeniami stawów i kości, gdyż substancje aktywne zawarte w kłączu działają przeciwzapalnie i niwelują ból.
Do przygotowania nalewki z imbiru na odporność i stawy potrzebne są następujące składniki: 600 g imbiru, 1200 ml brandy, 4 łyżki miodu oraz sok z dwóch cytryn. Obrany imbir trzeba pokroić w plasterki i umieścić je w szklanym litrowym słoiku, a następnie zalać alkoholem. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na co najmniej czternaście dni w ciepłe i zacienione miejsce. (Należy co jakiś czas potrząsać słojem). Po około dwóch tygodniach trunek trzeba odcedzić przez sito, dodać do niego miód oraz sok z cytryny, przelać do ciemnej butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Picie nalewki przynosi wiele korzyści. Wspiera odporność organizmu, przyspiesza leczenie infekcji oraz grypy, jak również pomaga na schorzenia stawów i kości, gdyż niweluje towarzyszący im silny ból. Zalecana dawka to jedna łyżeczka nalewki przyjmowana trzy razy w ciągu dnia - między posiłkami.
Do przygotowania nalewki z imbiru potrzebne są takie składniki jak 12,5 g zmielonego imbiru, ½ litra spirytusu (70 proc.); 2,5 g nasion kardamonu, 100 g cukru rafinowanego, 2,5 g cukru waniliowego ¼ litra wody. Imbir i kardamon trzeba umieścić w szklanym słoju i zalać spirytusem. Naczynie należy starannie zamknąć i odstawić w zacienione i ciepłe miejsce na co najmniej miesiąc. Po około trzydziestu dniach z wody, cukru i cukru waniliowego trzeba przygotować syrop, do którego trzeba wlać przecedzony przez sito macerat z imbiru. Tak przygotowaną mieszankę należy zamknąć w słoiku i odstawić na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę trzeba przelać do ciemnej butelki i pić po uprzednim schłodzeniu. Aby wzmocnić jej działanie, warto dodać kilka plastrów świeżej cytryny. Można ją też mieszać z wodą. Zalecana dawka to 10 ml trunku przyjmowanego 2–3 razy dziennie.
Nalewka z imbiru: Przeciwwskazania
Nalewka z imbiru, choć bardzo zdrowa, może w niektórych przypadkach wywołać działania niepożądane. Powinny jej raczej unikać kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zmagające się z chorobą pęcherzyka żółciowego i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nalewki nie należy także podawać dzieciom.