Napój pietruszkowy na zmęczone serca. Zalecenia św. Hildegardy
Przy dolegliwościach serca na tle nerwowym pomaga napój pietruszkowy. XII-wieczna uczona benedyktynka zalecała go także przy osłabieniu serca (m.in. z powodu podeszłego wieku) i układu krążenia.
Należy go pić 3 razy dziennie po jedzeniu, po kieliszku likierowym. Przy kłopotach z zasypianiem można wieczorem wypić małymi łykami pół filiżanki tego specyfiku.
Jeżeli badania serca, np. EKG, nie wykazują żadnych zaburzeń w pracy naszego serca, ale czujemy jakieś przewlekłe dolegliwości ze strony tego organu, zastosujmy specjalną kurację. Po posiłku zażywajmy tabletkę z galgantem. Korzeń tej rośliny przeciwdziała bólom i osłabieniu serca. Po zażyciu galgantu wypijmy kieliszek likierowy napoju pietruszkowego.
Hildegarda podkreślała, że bóle serca są sygnałem ostrzegawczym, który powinien nas skłonić do zastanowienia się nad swymi uczuciami, myślami, przyzwyczajeniami – jeśli są niedobre, mogą być przyczyną tych dolegliwości. Upominała: trzeba postępować właściwie i unikać zła.
Składniki: 10 gałązek pietruszki, 2 łyżki octu winnego, 1 l dobrego wina, 150 g (10 płaskich łyżek) miodu.
Do wina z dodatkiem octu winnego wrzuć natkę pietruszki, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj miód. Jeszcze raz zagotuj. Po zestawieniu z ognia zbierz szumowiny, przecedź płyn. Rozlej do sterylnych, szczelnie zamykanych buteleczek.