Reklama

Napoje owocowe w kartonie: Czy na pewno są zdrowe?

​Latem rośnie temperatura, a z nią pragnienie. Wtedy chętnie sięgamy po napoje owocowe.

Zwracajmy uwagę na nazwę produktu, bo według unijnego prawa do soków nie wolno dodawać substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż pochodzące z owoców lub warzyw, z których ten sok jest wyprodukowany. Inaczej jest z napojami, które są opakowane jak soki i mają kojarzące się z nimi nazwy. 

Czytajmy etykiety, aby wybrać napoje produkowane z przynajmniej 20 proc. soku lub przecieru. Szukajmy też takich, które mają jak najmniej dodatków polepszających smak, nadających intensywny kolor oraz przedłużających trwałość. Te dodatki nie są bowiem obojętne dla zdrowia. 

Reklama

Uważaj na te składniki

- Cukier 
W 1 szklance może być 4-8 łyżeczek! Taki napój można stawiać na równi ze słodyczami. Sprzyja m.in. otyłości i cukrzycy. 

- Syrop glukozowo-fruktozowy 

Oprócz otyłości i cukrzycy przyczynia się do nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, dny moczanowej, kamicy nerkowej, niektórych nowotworów. 

- Sorbinian potasu 

E-202 zabezpiecza przez pleśnią. Uważany za bezpieczny, w dużych ilościach uczula. Może wywołać zaczerwienienie oczu i podrażnienie skóry. 

- Benzoesan sodu 

E-211 sprzyja astmie, drażni żołądek. Razem z wit. C (jest w napojach), może tworzyć rakotwórczy benzen.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy