Napoje owocowe w kartonie: Czy na pewno są zdrowe?
Latem rośnie temperatura, a z nią pragnienie. Wtedy chętnie sięgamy po napoje owocowe.
Zwracajmy uwagę na nazwę produktu, bo według unijnego prawa do soków nie wolno dodawać substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż pochodzące z owoców lub warzyw, z których ten sok jest wyprodukowany. Inaczej jest z napojami, które są opakowane jak soki i mają kojarzące się z nimi nazwy.
Czytajmy etykiety, aby wybrać napoje produkowane z przynajmniej 20 proc. soku lub przecieru. Szukajmy też takich, które mają jak najmniej dodatków polepszających smak, nadających intensywny kolor oraz przedłużających trwałość. Te dodatki nie są bowiem obojętne dla zdrowia.
- Cukier
W 1 szklance może być 4-8 łyżeczek! Taki napój można stawiać na równi ze słodyczami. Sprzyja m.in. otyłości i cukrzycy.
- Syrop glukozowo-fruktozowy
Oprócz otyłości i cukrzycy przyczynia się do nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, dny moczanowej, kamicy nerkowej, niektórych nowotworów.
- Sorbinian potasu
E-202 zabezpiecza przez pleśnią. Uważany za bezpieczny, w dużych ilościach uczula. Może wywołać zaczerwienienie oczu i podrażnienie skóry.
- Benzoesan sodu
E-211 sprzyja astmie, drażni żołądek. Razem z wit. C (jest w napojach), może tworzyć rakotwórczy benzen.