Reklama

Napoje rozgrzewające

Kiedy przemarzniemy do szpiku kości, nie ma nic lepszego, jak kawa lub herbata z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi albo odrobiną alkoholu. Świetne są też grzańce z piwa czy wina.

Przygotowuje się je bardzo łatwo.

Herbata z imbirem

Świeży, oczyszczony korzeń imbiru (ok. 1 cm) wrzuć do 1 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia, gotuj 10-15 min. Wywarem zalej saszetkę lub płaską łyżeczkę herbaty czarnej, zielonej lub czerwonej. Pozostaw pod przykryciem 3-5 min. Następnie dodaj plasterek cytryny i łyżeczkę miodu.

Kawa na dwa sposoby

Do zaparzonej kawy (neski lub prawdziwej) dodaj mały kieliszek (30 ml) ajerkoniaku, koniaku lub nalewki (np. wiśniowej czy z czarnej porzeczki). Do smaku warto dodać łyżeczkę brązowego cukru. Zamiast alkoholu można użyć przypraw korzennych. 2-3 goździki, kilka ziarenek lub szczyptę kardamonu i szczyptę cynamonu. Wrzuć to do 1/4 l wrzątku, gotuj 3-4 minuty.

Reklama

Piwo z żółtkiem

Żółtko utrzyj z 2-3 łyżeczkami cukru. Piwo podgrzej w garnku (nie dopuść do wrzenia). Wlej trochę piwa do kubka z koglem moglem, dobrze wymieszaj, przelej do garnka i znów do kubka.

Grzane wino

Szklaneczkę czerwonego wina wytrawnego, półwytrawnego lub półsłodkiego (ale wtedy nie dodajemy miodu) wlej do garnka. Dodaj łyżeczkę miodu, po kawałku laski wanilii i kory cynamonowej, 2-3 goździki, odrobinę skórki cytrynowej lub pomarańczowej (albo łyżkę soku ze świeżych owoców). Podgrzej, ale nie gotuj. Uwaga. Alkohol i przyprawy korzenne rozszerzają naczynia krwionośne, co z kolei skutkuje szybszym przepływem krwi do skóry i innych narządów. Stąd efekt rozgrzania. Rozszerzone naczynia jednak sprzyjają szybszej utracie ciepła. Dlatego uczucie rozgrzania trwa krótko, a więc po wzmocnionej herbatce, kawie czy grzańcu najlepiej zostać w domu i zawinąć się w koc.

Zalety przypraw korzennych

Goździki - odświeżają oddech. Ich żucie (lub wtarcie rozcieńczonego olejku) łagodzi ból zęba.
Kardamon - wspomaga leczenie astmy i oskrzeli, łagodzi kolkę wątrobową i nerkową.
Cynamon - usuwa nadmiar wolnych rodników, wzmacnia odporność, działa orzeźwiająco. Ma właściwości przeciwgrzybicze.
Imbir - działa bakteriobójczo. Zapobiega chorobie lokomocyjnej. Poprawia odporność, trawienie, wydolność umysłową.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: wino
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy