Naturalne antybiotyki, które są bardziej skuteczne niż tradycyjne leki
Według niektórych statystyk, wiele osób coraz częściej stosuje naturalne antybiotyki w celu zwiększenia odporności i pozbycia się wirusów oraz bakterii. Ludzie powoli przekonują się, że długotrwałe i częste stosowanie antybiotyków przepisanych przez lekarzy ma też wiele skutków ubocznych, dlatego też powoli wracają do tradycyjnych środków. Mimo, że antybiotyki przepisywane są nawet w przypadkach łagodnych dolegliwości, takich jak przeziębienie, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że przeziębienie równie dobrze można wyleczyć za pomocą czosnku i miodu, które są o wiele bardziej skuteczne i bezpieczne. Z pomocą ziół oraz innych produktów podanych nam przez matkę naturę, może w bezpieczny sposób walczyć z mikroorganizmami. Poniżej znajduje się kilka przykładów naturalnych antybiotyków, które nawet masz w domu.
Zioło zwykle używane w kuchni, które nadaje aromat i smak wielu potrawom. Poza tym, olej z oregano działa jak naturalny antybiotyk. Badania naukowe przeprowadzone kilka lat temu potwierdziły, że olej skutecznie eliminuje wszelkiego rodzaju szczepy bakterii Escherichia Coli, czyli pałeczek okrężnicy.
Ocet
Ocet stosuje się od setek lat, jako środek przeciwbakteryjny. Wiele osób nie wie, że poszczególne rodzaje octu usuwają konkretny rodzaj szczepów bakterii. Na przykład ocet jabłkowy likwiduje bakterie, które prowadzą do chorób układu pokarmowego. Ocet winny natomiast likwiduje bakterie powodujące infekcje skóry.
Miód
Miód jest kolejnym naturalnym antybiotykiem stosowanym od czasów starożytnych. Badania prowadzone przez naukowców dowiodły, że miód pomaga zahamować rozwój drobnoustrojów w organizmie ludzkim. Nie bez powodu mówi się, aby używać naturalnego miodu podczas przeziębienia i grypy.
Liczne badania wykazały, że kurkuma skutecznie zapobiega rozwojowi bakterii. Niewielka ilość kurkumy ma silne działanie antybakteryjne i działa przeciwko różnym szczepom bakterii. Nic więc dziwnego, że coraz częściej dodajemy kurkumę do swoich potraw, ponieważ oprócz wielu właściwości zdrowotnych, ma ona również wspaniały smak.
Czosnek
Oprócz ochrony przed wampirami, czosnek ochrania nas również przed drobnoustrojami. Badania skupione na właściwościach leczniczych czosnku dowiodły, że dodawanie byliny do potraw, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. Pamiętaj jednak, że czosnek ma wyjątkowo ostry smak i zapach, który bardzo trudno jest zlikwidować.
Kolejnym naturalnym antybiotykiem jest grejpfrut, a raczej wyciąg z jego nasion. Ekstrakt z nasion grejpfruta ma wiele cennych właściwości, które pomagają usunąć wirusy i bakterie z organizmu. Ponadto, owoc jest naładowany witaminą C i przeciwutleniaczami, które czynią go świetną bronią w czasie choroby.
Kapusta
Kapusta ma wiele cennych właściwości, które wspomagają nasz organizm od środka. Związki występujące w kapuście dają nie tylko specyficzny smak ale także wspomagają organizm w walce z rakiem. Dodatkowo kapusta działa pozytywnie na nasz układ trawienny.