Naturalne leki z... odpadków
Obierki i łupiny z warzyw czy owoców bywają cenniejsze niż miąższ. Zamiast je wyrzucać, wykorzystuj!
Specjaliści od żywienia przypominają, że najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów znajduje się tuż pod skórką lub w niej samej. Zachęcają, by niektóre warzywa i owoce jeść wraz z nią lub obierać bardzo cienko. A z obierków robić lecznicze mikstury. Można wykorzystać:
Obierki z jabłek
Oprócz witamin, zwłaszcza C i z grupy B, błonnika i pektyny poprawiających pracę układu pokarmowego, skórka jabłka zawiera kwas ursolowy. Zmniejsza on poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wzmacnia mięśnie, redukuje tkankę tłuszczową. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Napój na zaparcia: Skórki z 2 lub 3 jabłek zalej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj laskę cynamonu i pozostaw na ok. 10 minut do zaparzenia. Przecedź, pij dwa razy dziennie przed jedzeniem. Możesz dodać do napoju miód i łyżeczkę soku z cytryny.
Ocet na zgagę: Około kilogram obierków i ogryzków jabłek (bez ogonków) zalej w słoju litrem przegotowanej letniej wody z 5 łyżkami miodu (jabłka nie powinny wystawać nad wodę). Przykryj słój gazą (umocuj ją sznurkiem lub gumką). Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką. Ocet powinien fermentować 2-5 tygodni. Gdy będzie gotowy, 2 łyżeczki octu wlej do szklanki przegotowanej wody, wypij po posiłku.
Obierzyny z ziemniaków
Zawierają witaminy C i z grupy B, minerały - sporo potasu, magnezu, fosforu; mniej żelaza, wapnia, jodu. Są bogate w błonnik, który poprawia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
Wywar zmniejsza kamienie w drogach moczowych: Obierki z 4 lub 5 ziemniaków gotuj w 1,5 l wody do miękkości. Odwar podziel na 3 lub 4 porcje. Pij w ciągu dnia przed posiłkami. Kurację stosuj codziennie przez 2 lub 3 tyg. (każdego dnia pij świeży odwar). Po 3 tygodniach przerwy możesz powtórzyć terapię.
Okład na oparzenia: Jeśli przy pracy w kuchni zdarzy ci się sparzyć, przyłożenie na skórę obierków z ziemniaka zmniejszy ból.
Łupiny cebuli
Mają więcej błonnika i antyoksydantów niż sama cebula. Zawierają kwercetynę, która m.in. obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, łagodzi objawy alergii.
Odwar pomaga na katar sienny i obniża ciśnienie: Garść łupin cebuli zalej litrem wody i zagotuj. Odstaw na 15 minut, przecedź. Przy katarze pij wywar codziennie rano. By obniżyć ciśnienie - rano i wieczorem.
Kompres na zmiany zapalne na skórze: Łagodzi m.in. objawy alergii kontaktowej. Namocz w odwarze (przygotowanym wg powyższego przepisu) kawałek gazy i przyłóż do chorego miejsca na ok. 15 minut. Powtarzaj 3 lub 4 razy dziennie.
Nie wszystkie nadają się do spożycia
Jeśli chcesz wykorzystać obierki, musisz wcześniej dokładnie umyć warzywa i owoce. Na skórce mogą być pozostałości pestycydów, które szkodzą zdrowiu. Mając możliwość, wybieraj owoce i warzywa z upraw, gdzie nie są stosowane (lub używane w minimalnej ilości) chemiczne środki ochrony roślin. Kupując warzywa i owoce, zwróć uwagę, czy przypadkiem nie są nadgniłe lub obite. Skórka nie powinna nosić śladów uszkodzeń.
Obierki z ziemniaków, które mają tzw. parchy lub zieloną skórkę, nie nadają się do wykorzystania. Podobnie jak te z ziemniaków, które już kiełkują. Nie jedz też skórek z jabłek, które mocno się błyszczą, bo to świadczy, że zostały one nawoskowane w celu nadania im bardziej kuszącego wyglądu.
Może czipsy?
Z dowolnych obierków: 1/4 szklanki oleju zmieszaj z ulubionymi przyprawami. Do obierzyn z ziemniaków czy marchewki możesz dać zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek. Do jabłkowych - odrobinę cukru z wanilią. Wyłóż skórki na blachę, polej olejem. Piecz ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 180°C.