Naturalne, proste i skuteczne sposoby na nieżyt żołądka
Chyba nie ma nikogo, kto nie doświadczyłby nieżytu żołądka. Uczucie pieczenia, podrażnienia, ból. Taki stan może trwać nawet kilka dni. Z pewnością lekarz przepisze nam odpowiednie lekarstwo, jednak jeśli wolimy w pierwszej kolejności spróbować naturalnych sposobów, ten artykuł może okazać się bardzo pomocny.
Napój na bazie pietruszki to bardzo skuteczne lekarstwo na problemy gastryczne. Pietruszka jest naturalnym źródłem witamin A, B, C, E i K. Ma właściwości diuretyczne, łagodzi podrażnienie żołądka, stany zapalne i gazy. Napój przygotowany ze świeżej pietruszki pozwoli na wykorzystanie jej wszystkich dobrodziejstw. Na litr wody dodajemy 150 gramów pietruszki i całość miksujemy. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie przecedzamy zioło i ustawiamy butelkę z otrzymanym napojem z dala od promieni słonecznych. Tak przyrządzony napój pijemy kilkakrotnie w ciągu dnia małymi łykami i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Woda ryżowa to kolejne tradycyjne remedium na problemy żołądkowe. Zmniejsza ból, gazy oraz uczucie ucisku w żołądku. Zawiera też wiele witamin i minerałów. Do litra wrzącej wody wrzucamy 150 gramów ryżu. Gotujemy jak zwykle, a następnie przecedzamy ryż. Otrzymaną wodę pijemy małymi łykami w ciągu dnia i przechowujemy ją w temperaturze pokojowej.
Sok z marchwi i selera
Zarówno marchew, jak i seler wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają uczucie pieczenia wpływając łagodząco na ścianki żołądka, a ponadto dostarczają organizmowi dużą ilość witamin i minerałów. Ten naturalny sok działa jak doskonały tonik w przypadku utraty apetytu, mdłości i osłabienia. Do jego przyrządzenia potrzebujemy dwóch marchewek i dwóch łodyg selera. Myjemy dokładnie warzywa, a następnie wkładamy do blendera i zalewamy 250 ml wody (1 szklanka). Pijemy zaraz po zmiksowaniu.
Połączenie to może być zaskakujące, jednak działa cuda w przypadku niestrawności. Napój powstały z tych dwóch składników łagodzi stan zapalny rozwijający się w żołądku i pomaga w nudnościach. Do przyrządzenia tego remedium potrzebne będzie obrane jabłko pokrojone w kawałki i ziele rumianku. Wrzucamy je do gotującej się wody (250 ml) i kilkakrotnie zagotowujemy. Mieszanka powinna się gotować co najmniej 20 minut. Następnie przecedzamy ją, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej i pijemy małymi łykami.
Koktajl z gruszki i imbiru
Gruszka w połączeniu z imbirem wykazuje działanie lecznicze w przypadku stanów zapalnych i bólu. Gruszka zawiera duże ilości włókien pokarmowych, jest łatwostrawna i łagodzi stan zapalny, natomiast imbir wykazuje działanie przeciwbólowe. Do przyrządzenia mikstury potrzebujemy obraną ze skórki i pokrojoną gruszkę oraz 20 g imbiru. Wrzucamy składniki do 300 ml wody i zagotowujemy, a następnie miksujemy. Po uzyskaniu napoju o gładkiej konsystencji, wypijamy małymi łykami. Taki koktajl może też stanowić świetny, lekki posiłek.