Naturalny "odsiwiacz" i syrop na schorzenia w jednym. Ma jednak istotną wadę

Melasa to nie tylko cukier, ale także cenne minerały
Melasa to nie tylko cukier, ale także cenne minerały 123RF/PICSEL
  • melasa z trzciny cukrowej, używana do produkcji cukru brązowego,
  • melasa z buraków cukrowych, stosowana głównie jako składnik pasz dla zwierząt i niesmaczna dla ludzi, 
  • melasa lekka, łagodna, pochodząca z pierwszego gotowania syropu cukrowego, używana zazwyczaj do pieczenia,
  • melasa ciemna, pochodząca w wyniku drugiego gotowania, ciemna i mniej słodka, idealna do ciasta piernikowego,
  • melasa Blackstrap, bardzo gęsta, ciemna i nieco gorzka, stosowana w paszach dla zwierząt gospodarskich,
  • melasa siarkowa, zawierająca dwutlenek siarki, który działa jako środek konserwujący, niesłodka. 
  • żelazo,
  • wapń
  • magnez,
  • potas,
  • witamina B6,
  • selen,
  • mangan,
  • miedź

Melasa: Jak wpływa na zdrowie?

Warto pamiętać, że melasa, mimo szeregu prozdrowotnych właściwości, wciąż jest cukrem. W jej stosowaniu należy zachować umiar
Warto pamiętać, że melasa, mimo szeregu prozdrowotnych właściwości, wciąż jest cukrem. W jej stosowaniu należy zachować umiar 123RF/PICSEL

Jak stosować melasę w kuchni?

  • drożdży piekarskich i paszowych,
  • kwasów organicznych, 
  • butanolu,
  • acetonu,
  • innych substancji, np. witamin.
Przepis na domową dubajską czekoladęKarolina BurdaINTERIA.PL