Naturalny syrop z octu jabłkowego na ból gardła i kaszel
Za oknem coraz zimniej, dlatego też bardzo łatwo o przeziębienie lub grypę. Jeśli chciałabyś spróbować alternatywy dla komercyjnych syropów na kaszel, to nic prostszego. Wystarczy, że skorzystasz z takich produktów jak miód, ocet jabłkowy i przyprawy. Ich lecznicze właściwości mogą być alternatywą dla syropów dostępnych na rynku.
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka wody
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru)
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 ząbek startego czosnku (lub 1/4 łyżeczka czosnku w proszku)
1 łyżka rozpuszczonego miodu
mały słoik z pokrywką
Jeśli miód jest twardy, to rozpuść go, wkładając do szklanej miseczki, którą następnie umieścisz w garnku z gorącą wodą. Nie rozpuszczaj miodu w mikrofalówce lub na kuchence!
Do małego słoika dodaj ocet jabłkowy i wodę, a następnie pieprz cayenne, imbir, cynamon i czosnek. Zakręć słoik i porządnie wymieszaj zwartość.
Teraz dodaj do niej rozpuszczony miód i znowu wymieszaj.
Przed każdym spożyciem wstrząśnij słoikiem. Zażywaj 1-2 łyżki w zależności od potrzeb. Nie ma potrzeby przechowywania syropu w lodówce, chyba, że przyrządzisz jego większą ilość, która starczy na dłużej niż 2-3 dni.