Reklama

Nazywane „królami orzechów”, orzechami nie są

Migdały to nasiona migdałowca, nie orzechy, choć są nimi nagminnie nazywane. Biorąc pod uwagę ich zdrowotne właściwości nie ma sensu odbierać migdałom królewskiego tytułu. W jakich sytuacjach opłaca się po nie sięgać? Komu przyniosą najwięcej korzyści?

Migdały zawierają prawdziwe bogactwo witamin, szczególnie B2 i E, zwanej witaminą młodości. Mają zatem korzystny wpływ na nasz system nerwowy i będą sprzyjały spowalnianiu procesu starzenia komórek. Obfitują też w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - najbardziej pożądany tłuszcz. Są skarbnicą potasu, dzięki czemu powinny być stosowane w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

Dla ciężarnych

Oprócz szeregu wartości odżywczych migdały mają zdolność łagodzenia nudności i neutralizowania objawów zgagi. Powinny mieć je pod ręką osoby cierpiące na dysfunkcje metaboliczne, a także kobiety ciężarne, u których te dolegliwości występują szczególnie często. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe i łagodzą uczucie pieczenia w przełyku. Dodatkowym atutem dla ciężarnych jest zawarty w migdałach kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Reklama

Dla diabetyków

Mają niski indeks glikemiczny (IG=15) i są rekomendowaną przekąską również w diecie osób borykających się z cukrzycą. Mowa oczywiście o czystych migdałach, bez słodkich, czekoladowych otoczek.

Dla poprawy zdolności poznawczych

Migdały obfitują w najbardziej pożądane dla zdrowia tłuszcze: NNKT, których podaż warunkuje jakość procesów poznawczych. Uczyńmy z nich stały dodatek do porannej owsianki, a poprawimy zdolność myślenia, zapamiętywania, koncentracji i nawet kreatywność. Trudno o lepsze śniadanie dla ucznia.

Dla korekty wagi

Mimo że wysokokaloryczne, migdały rekomendowane są w diecie odchudzającej. Wspomniane NNKT regulują metabolizm, a bogactwo błonnika zapewnia usprawnienie pasażu jelitowego i daje uczucie sytości. Złotą zasadą jest, jak zawsze, umiar w ich spożywaniu. Mała garść to absolutne maksimum dziennego spożycia migdałów. Spożywane w nadmiarze nie tylko przyczynią się do wzrostu wagi, ale nawet sprowokują zaparcia: z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu. 

Dla głębszego oddechu

Powinny być obecne w jadłospisie osób borykających się z dysfunkcjami dróg moczowych, a w szczególności kamieniami nerkowymi oraz przy chorobach dróg żółciowych. Polecane są również dla łagodzenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych: łagodzą kaszel, chrypkę, a nawet schorzenia oskrzeli.

Nie tylko dla wegetarian

Z uwagi na wysoką zawartość białka migdały mają mocną pozycję w diecie wegetarian. Ciekawostką może być, że ilością białka przewyższają nawet niektóre rośliny strączkowe. Ważne, by spożywać je na zimno. Podgrzewane, zapiekane, prażone tracą prozdrowotne właściwości, szczególnie z uwagi na NNKT.

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy