Reklama

Nie bagatelizuj aflatoksyn! Powodują raka jelita grubego

Gdy owoc lub warzywo zaczyna się psuć, najczęściej odkrawamy spleśniały fragment (z tzw. „zapasem”), a resztę zjadamy. To błąd, który można przypłacić zdrowiem!

W produktach, które zaczęły się psuć, rozwija się groźny grzyb wytwarzający aflatoksyny (trujące związki odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów). 

Dlatego nie wolno jeść nadpsutych produktów (jogurtów, dżemów, a także pieczywa), bo aflatoksyny błyskawicznie rozprzestrzeniają się w produktach spożywczych (zwłaszcza warzywach i owocach). 

Trucizny nie niszczy gotowanie, choćby było długotrwałe (nawet temperatura 250 st.!). 

Jeśli często psują nam się kupne produkty (np. jogurty), w sklepie wybierajmy najmniejsze opakowania. Choć są trochę droższe niż duże odpowiedniki, oszczędzimy na nich, bo unikniemy... wyrzucania.

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy