Nie bagatelizuj aflatoksyn! Powodują raka jelita grubego
Gdy owoc lub warzywo zaczyna się psuć, najczęściej odkrawamy spleśniały fragment (z tzw. „zapasem”), a resztę zjadamy. To błąd, który można przypłacić zdrowiem!
W produktach, które zaczęły się psuć, rozwija się groźny grzyb wytwarzający aflatoksyny (trujące związki odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów).
Dlatego nie wolno jeść nadpsutych produktów (jogurtów, dżemów, a także pieczywa), bo aflatoksyny błyskawicznie rozprzestrzeniają się w produktach spożywczych (zwłaszcza warzywach i owocach).
Trucizny nie niszczy gotowanie, choćby było długotrwałe (nawet temperatura 250 st.!).
Jeśli często psują nam się kupne produkty (np. jogurty), w sklepie wybierajmy najmniejsze opakowania. Choć są trochę droższe niż duże odpowiedniki, oszczędzimy na nich, bo unikniemy... wyrzucania.