Nie daj się jelitówce!
Grypa żołądkowa atakuje gwałtownie. Nie ma na nią lekarstwa, dlatego… poradzimy ci, jak ją przetrwać!
Bóle brzucha, biegunka, wymioty i osłabienie utrzymujące się przez 2-3 dni są wywołane przez rotawirusy. Do tych objawów mogą dołączyć typowe symptomy grypy, jak bóle głowy, mięśni gorączka, katar, kaszel czy ból gardła. Powszechnie taka infekcja wirusowa nazywana jest jelitówką. Czujesz się, jakbyś miała grypę i zatrucie pokarmowe w tym samym czasie.
Rotawirusy przenoszone są drogą kropelkową, przez bezpośredni kontakt z chorą osobą. Dlatego często kolejno chorują wszyscy członkowie rodziny. Objawy infekcji występują dość szybko, po 24-48 godzinach od kontaktu z wirusem. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach.
1. Podrażnione jelita uspokoi kleik z jagodami
W przypadku tej grupy ważna jest dieta. Można jeść w tym czasie tylko niewielkie, lekkostrawne posiłki, doskonale sprawdzają się kleiki - z jagodami lub marchewką. Warto zażywać też preparat, który osłania i chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Kleik ryżowy z jagodami: dwie łyżki opłukanego ryżu zalej 4 szklankami zimnej wody i pod przykryciem na wolnym ogniu gotuj przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Następnie przetrzyj przez gęste sitko, dodaj odrobinę soli i masła. Możesz też przygotować błyskawiczny kleik ryżowy z torebki. Następnie 2-3 łyżeczki suszonych owoców czarnej jagody zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 10 min. Przecedzone owoce dodaj do kleiku. Dodatkowo, zamiast herbaty, popijaj sam napar z owoców.
Kleik owsiany z marchewką: Zagotuj 20 g płatków owsianych z 1/4 l wody z odrobiną soli. Dodaj ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewkę i odrobinę masła.
2. Odwodnieniu zapobiegną izotoniki
W pierwszych dniach infekcji najważniejsze jest nawodnienie organizmu, by nie dopuścić do odwodnienia. Organizm musi utrzymywać odpowiedni poziom jonów soli, czyli sodu (Na+) i potasu (K+). Ich spadek może doprowadzić do zaburzeń np. pracy serca. Pij małymi łykami, nawet po łyżce, dużo neutralnych płynów - wodę mineralną niegazowaną lub wodę przegotowaną. Pomocne są też domowe napoje izotoniczne, z elektrolitami, które nawadniają organizm.
W szklance letniej, przegotowanej wody rozpuść pół łyżeczki soli i 2 łyżki miodu (zamiast miodu można też użyć glukozy, którą kupuje się w aptece, ok. 5 zł/75 g.
2 torebki mięty suszonej lub kilkanaście listków świeżej mięty zaparzaj 10 minut pod przykryciem. Przecedź, ostudź, wymieszaj z łyżką soku z cytryny, miodu i soli.
3. Organizm wzmocnią napoje probiotyczne
Gdy tylko objawy żołądkowe na to pozwolą, trzeba jak najszybciej rozpocząć odbudowę naturalnej flory jelitowej. Pożyteczne bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym pomagają w walce z wirusami i oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wzmacniają też osłabioną odporność.
Codziennie zjedz przynajmniej jeden naturalny jogurt bezcukrowy. Probiotyczne działanie będzie miał jednak tylko taki, do produkcji którego użyto wyłącznie mleka i żywych kultur bakterii.
Wypij koktajl probiotyczny przygotowany na bazie kefiru. Może zastąpić posiłek. Zblenduj szklankę kefiru z łyżką kiszonych buraczków.
Po całkowitym wyleczeniu infekcji, przez miesiąc zrób kurację sokiem z kiszonej kapusty. Pij pół szklanki na czczo lub wieczorem, po kolacji. Uwaga, pierwszego dnia może podziałać przeczyszczająco.
4. Oczyszczanie z wirusów przyspieszy napar z nagietka
Nagietek ma właściwości łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego - żołądka i jelit. Warto sięgać po niego przy jelitówce i po chorobie, bo działa także przeciwwirusowo i oczyszczająco na organizm.
Napar z nagietka przygotuj z dwóch łyżek stołowych suszonych kwiatów. Zalej 200 ml wrzątku. Zaparzaj przez 10 minut. Przestudź, odcedź, dodaj łyżkę miodu i pij 2 razy dziennie przez 3-4 dni.
Przygotuj mieszankę z ziół - wsyp do słoja po 25 g kwiatów nagietka, krwawnika pospolitego, rumianku oraz mielonych owoców fenkułu włoskiego. Łyżkę mieszanki zalej wrzątkiem, zaparzaj przez 10 minut a następnie odcedź. Pij jeszcze przez 5 tygodni po chorobie, 2 razy dziennie po szklance naparu.
Świeże kwiaty nagietka możesz także dodawać do surówek. Mają przyjemny, łagodny smak.
5. Winko aloesowe uchroni przed kolejną infekcją
Po przejściu grypy żołądkowej jeszcze przez 3 tygodnie unikaj produktów ciężkostrawnych, wzdymających i podrażniających śluzówkę jelit. Staraj się też wzmocnić odporność organizmu, by w okresie rekonwalescencji nie złapać kolejnej infekcji wirusowej.
Napój z aloesu przygotuj z kilku zdrowych liści tej rośliny. Delikatnie nożem usuń boczne kolce i wypłucz liście pod czystą wodą. Przetnij je wzdłuż na dwie części i łyżką wydrąż przezroczysty żel. Dodaj do niego sok wyciśnięty z grejpfrutów. Miksuj przez 5 minut. Sok przelej do ciemnej butelki, zakręć i przechowuj w lodówce. Najsilniejsze działanie ma przez 3 dni od przygotowania. Pij rozcieńczony w proporcji 2 łyżki soku z aloesu na szklankę wody.
Na winko aloesowe potrzebujesz: 5-6 umytych liści aloesu. Przechowuj w lodówce 3 dni. Następnie usuń kolce i zmiel w maszynce. Włóż do blendera, dolej 1/2 l czerwonego wytrawnego wina, dodaj 50 dag miodu. Zblenduj składniki i pozostaw w zamkniętej butelce, w ciemnym miejscu na 3 dni. Otrzymane wino przecedź i przechowuj w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.
Anna Gumowska