Nie wylewaj zalewy - działa jak lek
Pozbywasz się soku z kiszonych ogórków, kapusty czy buraków? Nie rób tego! Kiszonki trzeba nie tylko jeść, ale i pić.
Zalewa z kiszonek jest równie wartościowa, jak ukiszone warzywo. Przenikają do niej wszystkie składniki powstające w procesie fermentacji. Najcenniejszy z nich jest kwas mlekowy. Dlatego picie soku z kiszonych ogórków, buraków czy kapusty jest zalecane po kuracji antybiotykami i zatruciu pokarmowym z biegunką.
Odbudowuje zniszczoną mikroflorę jelit. Zwalcza drożdżaki wywołujące zakażenia grzybicze. Przy długotrwałym przyjmowaniu leków, np. przeciwbólowych, chroni śluzówkę jelit.
Sok z kiszonek wzmacnia odporność. Zawarte w nim bakterie probiotyczne chronią przed namnażaniem się i rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych, pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał. A inne substancje, fitocydy, działają silnie przeciw-zapalnie.
Sok z kiszonej kapusty ma sporo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, przez co wirusy trudniej przenikają do organizmu. Sokiem tym dobrze jest popijać preparaty żelaza, bo witamina C ułatwia jego przyswajanie.
Zalewy z kiszonek są sprzymierzeńcem układu pokarmowego. Dzięki temu, że regulują florę bakteryjną jelit, wspierają trawienie. Pobudzają też apetyt - warto je podawać seniorom i przewlekle chorym, którzy nie chcą jeść.
Sok z kiszonych warzyw przynosi ulgę przy zaparciach i wzdęciach. Łagodzi zgagę. Jest wsparciem w walce z pasożytami, oczyszcza organizm z toksyn, przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Pomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Fitocydy zwalczają bakterię Helicobacter pylori, powodującą wrzody.
Sok z kiszonek najlepiej pić bez dodatków, na zimno. Jeśli jego smak nam nie odpowiada, wykorzystujmy go do koktajlu lub połączmy z sokiem z jabłek, marchwi, pomidorów itp. Możemy doprawiać nim zupy. Zastąpić sól i sok z cytryny do polania ryby. Namoczenie mięsa przed pieczeniem w wodzie z kiszonych ogórków doda wartości odżywczych i zmiękczy mięso.
Jak wykorzystać sok z kiszonek?
Do płukania gardła i przy zapaleniu dziąseł: Pół szklanki soku z kiszonej kapusty lub z kiszonych ogórków rozcieńcz 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Płucz gardło lub jamę ustną kilka razy w ciągu dnia. Na zgagę. Pij po pół szklanki soku z dowolnej kiszonki przed posiłkiem.
Na poparzoną skórę: Nasącz gazę lub bawełnianą ściereczkę wodą z kiszonych ogórków. Następnie przyłóż okład na poparzoną skórę. Przyniesie ulgę zarówno po kuchennym wypadku, jak i po przedawkowaniu opalania.
Przeciw miażdżycy: Pij pół szklanki (lub całą) soku z kiszonej kapusty 20 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Na zaparcia: Przez chwilę lekko podgrzewaj pół szklanki soku z kiszonej kapusty lub z kiszonych ogórków czy buraków (powinien być ciepły, ale nie gorący). Pij trzy razy dziennie. Pierwszą porcję rano, na czczo.
Probiotyczny koktajl
Doskonały po kuracji antybiotykami i na wzmocnienie odporności. Do szklanki soku z kiszonych ogórków dodaj szklankę niezbyt gęstego kefiru i 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.