Niedobory, które powodują przejadanie
Po obiedzie odczuwasz ogromną chęć na coś słodkiego? Zamiast sięgać po pudełko czekoladek, zastanów się - dlaczego tak się dzieje? To niekoniecznie musi być oznaka braku silnej woli, a raczej… skutek niedoborów pokarmowych.
Niedobory, które powodują przejadanie
1 / 5
Zbyt mała ilość niektórych składników w codziennej diecie - witamin, minerałów czy antyoksydantów może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki. Wbrew powszechnej opinii, nie jest tak, że chęć zjedzenia danego produktu wiąże się z zapotrzebowaniem organizmu na to konkretne pożywienie. Przykładowo, niedobór wapnia czy magnezu skutkuje zazwyczaj większą chęcią na słodkie pączki, a nie jogurt grecki czy orzechy.
Przedstawiamy pięć powszechnych mikroelementów, które wpływają na to, co jesz.
Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 dotyczy wielu Polaków. Czym się objawia? Zazwyczaj ochotą na tłuste i kaloryczne kolacje. Mała ilość cennych kwasów tłuszczowych w diecie powoduje zachcianki na niezdrowe przekąski jak chipsy czy pizza. Niedobory uzupełnisz sięgając po ryby - łososia, sardynki oraz tuńczyka.