Niesympatyczna, ale bardzo potrzebna
Każdy, kto choć raz wybrał się na łąkę, na pewno poparzył się pokrzywą. Uważana za niewygodny chwast, jednak ma szereg cennych właściwości.
Roślina ta zawiera magnez, fosfor, wapń, sód, krzem, potas, jod, żelazo i siarkę. Jest także bogata w witaminy A, B2, C i K. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, serotoninę, histaminę, karotenoidy i flawonoidy.
Od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Znana jest jako doskonałe zioło uspokajające i wzmacniające. Warto pić sok ze świeżych pokrzyw lub ususzonych liści. Napar z pokrzywy uznawany jest też za pomocny w leczeniu artretyzmu i, ze względu na właściwości moczopędne, kamicy nerkowej. Niektórzy upatrują w pokrzywie źródła naturalnego antybiotyku.
Dodając do sałatek drobno pokrojone liście można poprawić przemianę materii i zwiększyć apetyt. Znana jest z właściwości oczyszczających i korzystnego wpływu na prace trzustki, żołądka i wątroby.
Pokrzywa ma działanie bakteriobójcze. Dlatego przy schorzeniach skóry zaleca się jej przemywanie i okłady liśćmi. Można z niej zrobić płukankę do ust. Sprawdzone jest też jej działanie przeciwłupieżowe, dlatego można spotkać ją w szamponach.