Nietolerancja pokarmowa czy alergia - jak je odróżnić?

Objawem nietolerancji pokarmowej są bóle podbrzusza
Objawem nietolerancji pokarmowej są bóle podbrzusza 123RF/PICSEL

Składniki

  • Kłopoty z żołądkiem. Dorośli najczęściej skarżą się na kurczowe bóle brzucha, zaparcia, nudności, wzdęcia. U niemowląt objawem alergii może być kolka.
  • Zmiany na skórze. Po zjedzeniu alergizującego pokarmu możemy zaobserwować wysypkę, pokrzywkę, świąd i pieczenie skóry.
  • Dolegliwości układu oddechowego. Choć raczej kojarzymy je z uczuleniem na pyłki, często występują także w alergii pokarmowej. Są to: utrzymujący się katar, nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, a nawet astma.
  • Wstrząs anafilaktyczny. Jest to najbardziej niebezpieczna reakcja na alergen. Objawia się obrzękiem gardła, który utrudnia oddychanie i zagraża życiu. Natychmiast trzeba wezwać pogotowie.

Składniki

  • Krok pierwszy: specjalistyczne testy. Badania w kierunku alergii pokarmowych nie są refundowane. Najbardziej powszechny typ alergii diagnozuje się za pomocą testów skórnych z kilkunastoma najczęściej uczulającymi alergenami pokarmowymi (koszt: od 150 zł). Zleca się też badania krwi oznaczające stężenie przeciwciał IgE we krwi. Cena: od 30 zł.
  • Krok drugi: szczegółowy wywiad. Ostateczne rozpoznanie stawia lekarz na podstawie wyników i po wnikliwym wywiadzie z pacjentem
  • Krok trzeci: zmiany w jadłospisie. Metodą leczenia alergii jest wykluczenie z naszej diety tych pokarmów, które na pewno uczulają. Następnie eliminujemy produkty podejrzane o wywołanie objawów alergicznych. Np. przez 3 kolejne dni nie jemy cytrusów, a czwartego dnia ponownie wprowadzamy je do diety. Jeśli po tej przerwie zaobserwujemy nasilone objawy – wówczas mamy pewność, że te właśnie produkty nas uczulają.

Składniki

Składniki

Składniki

Składniki

Składniki

Składniki

Składniki

Składniki