Niezwykłe właściwości orzechów włoskich
Garść orzechów dziennie daje takie same efekty jak niskotłuszczowa dieta.
Zapomnij o sałacie, zielonej herbacie i wodzie z cytryną. Teraz wystarczy regularne pogryzanie włoskich orzechów.
Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie niewielkiej ilości orzechów włoskich daje takie same efekty jak utrzymywanie niskotłuszczowej diety.
A może nawet lepsze. Składniki zawarte w orzechach wspomagają bowiem pracę serca i obniżają poziom cholesterolu.
Naukowcy w czasie eksperymentu przyglądali się 245 osobom cierpiącym na nadwagę, uczestniczącym w rocznym programie odchudzania. Uczestników podzielono na trzy grupy. Ci z pierwszej przestrzegali niskotłuszczowej i wysokowęglowodanowej diety, ci z drugiej wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej, a osoby z trzeciej stosowały dietę wysokołuszczową wzbogaconą o włoskie orzechy.
Po upływie sześciu miesięcy, u kobiet, które regularnie jadły orzechy, odnotowano spadek masy ciała o osiem procent.