Nowe właściwości popularnych orzechów
Osoby spożywające orzechy włoskie niemal o połowę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 – wynika z amerykańskiego badania NHANES.
Naukowcy z University of California w Los Angeles (UCLA) oparli się na badaniu National Health and Nutrition Examination Survey(NHANES), obejmującym 34 121 dorosłych Amerykanów w wieku od 18 do 85 lat. Jak wynika z analizy danych, spożywanie orzechów może zmniejszać nawet niemal o połowę ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2 w porównaniu z dorosłymi, którzy nie jedzą orzechów. Było to zjawisko niezależne od wieku, płci, rasy, wykształcenia BMI oraz poziomu aktywnosci fizycznej.
Typowe spożycie w "orzechowej" grupie wynosiło 1,5 łyżki stołowej dziennie, natomiast spożycie dwa razy wyższe (3 łyżki stołowe) wiązało się właśnie z występowaniem cukrzycy rzadszym o 47 proc.
Badacze nie analizowali wpływu spożycia orzechów w ilościach większych niż 3 łyżki stołowe.
Wcześniejsze badania wskazywały, że jedzenie orzechów sprzyja sprawności umysłowej i chroni przed chorobami układu krążenia. Są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym roślinnych kwasów omega 3.
Autorzy zwracają uwagę na ograniczenia pracy - nie jest na przykład pewne, w jakim stopniu zgłaszane przez uczestników spożycie utrzymywało się w dłuższej perspektywie, zaś przekrojowy charakter badania sprawia, że nie da się ustalić, czy zachodzi zależność między przyczyna a skutkiem.
Badania finansowała propagująca spożycie orzechów włoskich California Walnut Commission (CWC).
Paweł Wernicki