Nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyki

Na całym świecie rozprzestrzenia się nowy szczep salmonelli oporny na antybiotyk ciprofloxacin (cipro), często stosowany w leczeniu infekcji wywołanych tą bakterią - alarmują francuscy specjaliści.

Francois-Xavier Weill i Simon Le Hello z Instytutu Pasteura w Paryżu twierdzą, że od 2002 do 2008 r. wykryto 489 przypadków zakażenia nową superbakterią o nazwie S. Kentucky we Francji, Danii, Anglii i Walii. Są też doniesienia, że wykryto ją w USA i Kanadzie, a także w Afryce.

Szczepy odporne na antybiotyki

Reklama

Liczba zakażeń rośnie w coraz szybszym tempie. O ile w 2002 r. zanotowano jedynie trzy przypadki infekcji tym szczepem salmonelli, to w 2008 r. (najnowsze dostępne dane) w ciągu roku przybyło 178 nowych zakażeń.

Pierwsze infekcje wykryto w 2002 r. w Egipcie, ale francuscy badacze podejrzewają, że pojawiły się one tam już w latach 90. XX w. W 2005 r. S. Kentucky wykryto w innych regionach Afryki i na Środkowym Wschodzie.

Nie jest to jednak jedyna nowego typu groźna odmiana salmonelli. Centrum Kontroli Chorób (CDC) informuje, że w USA zarejestrowano 77 przypadków zakażenia szczepem o nazwie Heidelberg, również opornych na antybiotyki (jedna zakażona osoba zmarła).

W USA co roku dochodzi do 1,7 mln infekcji wywołanych salmonellą. Rzadziej zdarzają się one w Europie. W 27 krajach Unii Europejskiej w latach 1999-2008 zarejestrowano 1,6 mln zakażeń tą bakterią.

Najczęściej chorujemy latem

Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń nie jest zaskoczony tym, że pojawiają się szczepy salmonelli oporne na antybiotyki. "Należą one do bakterii tzw. gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, a te mikroby coraz częściej wykazują oporność na antybiotyk cipro.

Oporność na ten antybiotyk coraz częściej wykazują także należące do bakterii gram-ujemnych pałeczki okrężnicy E. coli (jedna z odmian tej bakterii wywołała niedawno epidemię groźnych zakażeń powodujących tzw. zespół hemolityczno-mocznicowy).

Salmonelle mają kształt pałeczek, wyposażone są w rzęski i rezydują w komórkach zarażonego organizmu, wywołując zatrucia pokarmowe. Najczęściej dochodzi do nich po spożyciu zainfekowanej żywności, głównie surowych jaj (majonezów, kremów i lodów) oraz przetworów mięsnych, galaretki, pasztetów lub pierogów.

Do zakażeń szczególnie często dochodzi w lecie, gdy jest ciepło i wilgotno, gdyż pałeczki salmonelli mogą wtedy przebywać poza żywym organizmem nawet kilka miesięcy.

Salmonella Kentucky

Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle po 18-24 godzinach. Są to najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci bólów brzucha, gorączki, biegunki, a nawet nudności i wymiotów. U większości osób nie powoduje ona poważniejszych skutków, ale u ludzi starszych lub z osłabioną odpornością mogą mieć groźny przebieg, powodując nawet zgon.

Źródłem infekcji może być żywność zanieczyszczona odchodami zakażonych zwierząt, szczególnie drobiu, lub pochodzące od nich produkty żywnościowe, takie jak: jaja, mięso i mleko.

"Journal of Infectious Diseases" informuje, że salmonellę Kentucky wykryto w kurczakach i indykach sprowadzonych z Etiopii, Nigerii i Maroka. Ich oporność na cipro wynika z tego, że należy on do fluorochinolonów, grupy antybiotyków często stosowanych w hodowli drobiu.

Zakażenia salmonellą mogą powodować także ludzie, którzy wcześniej się zatruli. Trzeba pamiętać, że po przebyciu choroby pałeczki salmonelli są wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i to bez jakichkolwiek objawów chorobowych.

Środki ostrożności

Przed infekcją chroni głównie przestrzeganie podstawowych zasad higieny, szczególnie mycie rąk, oraz właściwe przechowywanie i przygotowywanie żywności.

W lodówce powinna być ona trzymana w osobnych pojemnikach, a po odmrożeniu nie powinna być ponownie zamrażana. Mięso nie może być niedogotowane lub niedopieczone. Nie wystarczy też parzenie jaj, gdyż niszczy ono jedynie bakterie znajdujące się na skorupce.

Zbigniew Wojtasiński

Dowiedz się więcej na temat: Salmonella | antybiotyki | choroby | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje