O czym świadczy słodki posmak w ustach?
Słodki posmak w ustach po spożyciu produktów bogatych w cukier nie jest niczym zaskakującym ani niepokojącym. Jednak zdarza się, że wrażenie słodyczy w ustach pojawia się bez żadnej konkretnej przyczyny lub utrzymuje się przez dłuższy czas. Warto wtedy skonsultować się z lekarzem, gdyż może być to objaw poważnych chorób, np. cukrzycy czy zaburzeń neurologicznych. Co może oznaczać słodki posmak w ustach?
Częstą przyczyną nieprawidłowych doznań smakowych, w tym odczuwania słodkiego posmaku, jest refluks żołądkowo-przełykowy. Dolegliwości pojawiają się zazwyczaj po posiłku i rano po przebudzeniu. Z powodu osłabienia dolnego zwieracza przełyku kwasy żołądkowe zarzucane są do ustnej części gardła, przez co można poczuć słodko-kwaśny smak w ustach. Towarzyszą mu takie objawy jak zgaga, odbijanie, pieczenie za mostkiem. Symptomy nasilają się przy schylaniu i leżeniu na wznak oraz po obfitej i późnej kolacji. Zgaga i refluks oraz towarzyszący im słodki posmak w ustach może także występować u kobiet w ciąży z powodu zwiększenia ciśnienia w jamie brzusznej i rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku. Aby zmniejszyć objawy zgagi, warto powstrzymać się od leżenia i aktywności fizycznej przez co najmniej 20 minut po posiłku. Należy też jeść regularne posiłki częściej, ale o mniejszej objętości.
Słodki posmak w ustach może być też objawem chorób metabolicznych, np. cukrzycy. Wpływ na to może mieć zmiana metabolizmu węglowodanów lub zaburzenia wydzielania insuliny. Skutkuje to hiperglikemią, czyli wysokim poziomem glukozy we krwi, co może dawać wrażenie słodkiego posmaku. Innymi symptomami cukrzycy są też zwiększone ilości moczu, wzmożone pragnienie, uczucie suchości w ustach czy spadek masy ciała. W przypadku wystąpienia tych objawów warto zbadać poziom cukru we krwi na czczo. Badania zaleca się szczególnie osobom z otyłością oraz tym, u których cukrzyca występuje rodzinnie.
Wrażenie słodkiego posmaku w ustach może też towarzyszyć zaburzeniom neurologicznym. Gdy układ nerwowy działa prawidłowo, impulsy nerwowe przewodzone z receptorów smaku (kubków smakowych) do mózgu zapewniają odpowiedni odbiór smaków. Jeśli mechanizm transmisji receptorów zostanie naruszony, to smaki mogą zostać zniekształcone. Słodki posmak w ustach może być jednym z pierwszych objawów poprzedzających atak padaczki. Towarzyszyć mogą mu zniekształcone wrażenia węchowe, zaburzenia świadomości i uczucie nierealności. Odczuwanie słodkiego smaku bez przyczyny może być też spowodowane nowotworem mózgu. Guz może uciskać struktury mózgu odpowiedzialne za odczuwanie smaku i wywoływać mylne wrażenia smakowe. Inne objawy współistniejące to bóle głowy, zaburzenia widzenia czy zmiany zachowania.
Słodki smak w ustach może być też patologicznym odczuciem występującym u osób ciepiących na nawracające migreny jako jeden z elementów aury migrenowej. Mogą wtedy pojawić się takie objawy jak bóle głowy, zaburzenia widzenia, szumy uszne, problemy z mówieniem czy równowagą. Czasami osoba wie, że zbliża się atak, gdy występują symptomy, które nie pojawiają się normalnie.
Przyczyną słodkiego posmaku w ustach mogą być też choroby jamy ustnej. Może być to wynik infekcji grzybiczej błon śluzowych. Grzybica jamy ustnej występuje często u osób leczonych chemioterapią, immunosupresją czy z zakażeniami układowymi, np. wirusem HIV. Choroba objawia się białym nalotem na języku i błonach śluzowych jamy ustnej. Wrażenie słodkiego smaku może również towarzyszyć próchnicy zębów, a także chorobom przyzębia, dziąseł, migdałków podniebiennych czy ślinianek. Zniekształcenie smaku może być też spowodowane chorobami języka i uszkodzeniami kubków smakowych (np. w wyniku mechanicznego lub chemicznego urazu języka).
Na odczuwanie smaków ma duży wpływ inny zmysł, czyli węch. Dlatego zniekształcenie wrażeń smakowych może być też związane z zaburzeniami narządu węchu. Prawidłowe odczuwanie smaków mogą utrudniać infekcje górnych dróg oddechowych, choroby wirusowe, katar oraz zapalenie zatok czy ustnej i nosowej części gardła.