Reklama

Ocet kokosowy: Jakie ma właściwości? Do czego go można użyć?

Ocet kokosowy to produkt popularny głównie w krajach azjatyckich i ceniony tam za swoje niezwykłe właściwości. Zyskał uznanie ze względu na wyrazisty smak i aromat, ale również prozdrowotne działanie. Ocet kokosowy wytwarzany jest z nektaru z łodyg palmy kokosowej lub z wody kokosowej poddawanych procesowi fermentacji. Zawiera sporą dawkę witamin, minerałów, aminokwasów i probiotyków. Dzięki temu może korzystnie wpłynąć na ogólny stan naszego zdrowia. Pomaga szczególnie wzmocnić florę bakteryjną jelit, poprawić trawienie i wspomóc odchudzanie. Ocet kokosowy polecany jest także cukrzykom i osobom cierpiącym na miażdżycę. Jakie właściwości ma ocet kokosowy i jak go stosować?

Jak powstaje ocet kokosowy?

Ocet kokosowy to niezwykle ceniony produkt w azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Wykorzystywany jest też w medycynie naturalnej i kosmetologii. Ocet kokosowy wytwarza się z nektaru palmy kokosowej, pozyskiwanego poprzez nacięcie jej łodygi. Zebrany sok poddaje się procesowi fermentacji, który trwa ok. 45-60 dni. W naturalnym occie kokosowym nie ma nic poza sfermentowanym nektarem z drzewa kokosowego. Taki ocet cechuje się ciemnobrązowym lub bursztynowym kolorem i jest łagodniejszy w smaku od octu jabłkowego. Na dnie może wytrącić się osad, który sprawi, że ocet stanie się mętny. Jest to znak, że mamy do czynienia z naturalnym produktem o dobrej jakości.

Reklama

Ocet kokosowy można uzyskać także ze sfermentowanej wody kokosowej. Nie traci on na prozdrowotnych właściwościach, jednak należy sprawdzić, czy nie zawiera dodatków przyspieszających proces fermentacji.

Właściwości i skład octu kokosowego

Ocet kokosowy to nie tylko kuchenny dodatek do potraw, ale też środek wspomagający nasze zdrowie. Zawiera bowiem wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim niezbędne aminokwasy, polifenole oraz witaminy i minerały. Ocet kokosowy obfituje w witaminy z grupy B, witaminę C, cholinę, magnez, potas, miedź, żelazo, fosfor, cynk, bor, siarkę i mangan. Oprócz tego w wyniku fermentacji nektaru palmy kokosowej powstają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpłyną na florę bakteryjną jelit. Ponadto ocet kokosowy zawiera kwas octowy o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Skład octu kokosowego sprawia, że może on wspomóc łagodzenie wielu dolegliwości, a także uzupełnić niedobory żywieniowe i wzmocnić naszą odporność.

Ocet kokosowy na trawienie

Dzięki probiotykom i enzymom ocet kokosowy usprawnia trawienie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też skuteczny w zwalczaniu bakterii i wirusów, więc może zapobiec zatruciom pokarmowym (np. bakterią E. coli). Rozcieńczony z wodą łagodzi też dolegliwości trawienne i podrażnienie żołądka. W dodatku wzmacnia florę bakteryjną jelit, co wpływa na lepszą odporność organizmu. Ocet kokosowy nie zaburza też równowagi kwasowo-zasadowej, gdyż ma neutralne pH.

Ocet kokosowy na odchudzanie

Na ocet kokosowy powinny szczególnie zwrócić uwagę osoby z nadwagą i chcący zrzucić kilka kilogramów. Zawarty w occie kwas zaspokaja głód i hamuje apetyt. Dzięki temu pozwala uniknąć napadów wilczego głodu i podjadania między posiłkami. Oprócz tego ocet kokosowy ma niski indeks glikemiczny i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Stosownie dwóch łyżek octu kokosowego dziennie może zredukować masę ciała o 1,7 kg w 12 tygodni. Należy przy tym jednak pamiętać o zdrowej diecie i aktywności fizycznej.

Ocet kokosowy dla cukrzyków

Niski indeks glikemiczny octu kokosowego (IG 35) sprawia, że to idealny produkt dla cukrzyków. Pomoże on uregulować i utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Może zapobiec także insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Ocet kokosowy na miażdżycę

Po ocet kokosowy warto też sięgnąć, jeśli ma się problemy z układem krążenia. Zawarte w nim polifenole obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ocet zapobiega też powstawaniu blaszek miażdżycowych zapychających tętnice. Regularne stosowanie octu kokosowego może zatem zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżyce i choroby serca.

Jak stosować ocet kokosowy?

Warto mieć ocet kokosowy w swojej kuchni, gdyż przynosi wiele korzyści. Można dodawać kilka kropel octu do dressingów, zup, sosów czy marynat. Można też pić go rozcieńczonego z wodą. Dla poprawienia trawienia wystarczy zmieszać łyżkę octu z łyżką wody i pić codziennie rano na czczo. Ocet pomoże zrzucić zbędne kilogramy, jeśli dwie łyżki zmieszamy ze szklanką wody i będziemy pić przed każdym posiłkiem. Na dolegliwości trawienne i podrażnienia żołądka najlepiej sprawdzi się mieszanka z jednej łyżeczki octu i jednej łyżeczki miodu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy