Ocet kokosowy: Jakie ma właściwości? Do czego go można użyć?
Ocet kokosowy to produkt popularny głównie w krajach azjatyckich i ceniony tam za swoje niezwykłe właściwości. Zyskał uznanie ze względu na wyrazisty smak i aromat, ale również prozdrowotne działanie. Ocet kokosowy wytwarzany jest z nektaru z łodyg palmy kokosowej lub z wody kokosowej poddawanych procesowi fermentacji. Zawiera sporą dawkę witamin, minerałów, aminokwasów i probiotyków. Dzięki temu może korzystnie wpłynąć na ogólny stan naszego zdrowia. Pomaga szczególnie wzmocnić florę bakteryjną jelit, poprawić trawienie i wspomóc odchudzanie. Ocet kokosowy polecany jest także cukrzykom i osobom cierpiącym na miażdżycę. Jakie właściwości ma ocet kokosowy i jak go stosować?
Ocet kokosowy to niezwykle ceniony produkt w azjatyckiej kuchni. Nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Wykorzystywany jest też w medycynie naturalnej i kosmetologii. Ocet kokosowy wytwarza się z nektaru palmy kokosowej, pozyskiwanego poprzez nacięcie jej łodygi. Zebrany sok poddaje się procesowi fermentacji, który trwa ok. 45-60 dni. W naturalnym occie kokosowym nie ma nic poza sfermentowanym nektarem z drzewa kokosowego. Taki ocet cechuje się ciemnobrązowym lub bursztynowym kolorem i jest łagodniejszy w smaku od octu jabłkowego. Na dnie może wytrącić się osad, który sprawi, że ocet stanie się mętny. Jest to znak, że mamy do czynienia z naturalnym produktem o dobrej jakości.
Ocet kokosowy można uzyskać także ze sfermentowanej wody kokosowej. Nie traci on na prozdrowotnych właściwościach, jednak należy sprawdzić, czy nie zawiera dodatków przyspieszających proces fermentacji.
Ocet kokosowy to nie tylko kuchenny dodatek do potraw, ale też środek wspomagający nasze zdrowie. Zawiera bowiem wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim niezbędne aminokwasy, polifenole oraz witaminy i minerały. Ocet kokosowy obfituje w witaminy z grupy B, witaminę C, cholinę, magnez, potas, miedź, żelazo, fosfor, cynk, bor, siarkę i mangan. Oprócz tego w wyniku fermentacji nektaru palmy kokosowej powstają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpłyną na florę bakteryjną jelit. Ponadto ocet kokosowy zawiera kwas octowy o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Skład octu kokosowego sprawia, że może on wspomóc łagodzenie wielu dolegliwości, a także uzupełnić niedobory żywieniowe i wzmocnić naszą odporność.
Ocet kokosowy na trawienie
Dzięki probiotykom i enzymom ocet kokosowy usprawnia trawienie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też skuteczny w zwalczaniu bakterii i wirusów, więc może zapobiec zatruciom pokarmowym (np. bakterią E. coli). Rozcieńczony z wodą łagodzi też dolegliwości trawienne i podrażnienie żołądka. W dodatku wzmacnia florę bakteryjną jelit, co wpływa na lepszą odporność organizmu. Ocet kokosowy nie zaburza też równowagi kwasowo-zasadowej, gdyż ma neutralne pH.
Ocet kokosowy na odchudzanie
Na ocet kokosowy powinny szczególnie zwrócić uwagę osoby z nadwagą i chcący zrzucić kilka kilogramów. Zawarty w occie kwas zaspokaja głód i hamuje apetyt. Dzięki temu pozwala uniknąć napadów wilczego głodu i podjadania między posiłkami. Oprócz tego ocet kokosowy ma niski indeks glikemiczny i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Stosownie dwóch łyżek octu kokosowego dziennie może zredukować masę ciała o 1,7 kg w 12 tygodni. Należy przy tym jednak pamiętać o zdrowej diecie i aktywności fizycznej.
Niski indeks glikemiczny octu kokosowego (IG 35) sprawia, że to idealny produkt dla cukrzyków. Pomoże on uregulować i utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Może zapobiec także insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Ocet kokosowy na miażdżycę
Po ocet kokosowy warto też sięgnąć, jeśli ma się problemy z układem krążenia. Zawarte w nim polifenole obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ocet zapobiega też powstawaniu blaszek miażdżycowych zapychających tętnice. Regularne stosowanie octu kokosowego może zatem zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżyce i choroby serca.
Jak stosować ocet kokosowy?
Warto mieć ocet kokosowy w swojej kuchni, gdyż przynosi wiele korzyści. Można dodawać kilka kropel octu do dressingów, zup, sosów czy marynat. Można też pić go rozcieńczonego z wodą. Dla poprawienia trawienia wystarczy zmieszać łyżkę octu z łyżką wody i pić codziennie rano na czczo. Ocet pomoże zrzucić zbędne kilogramy, jeśli dwie łyżki zmieszamy ze szklanką wody i będziemy pić przed każdym posiłkiem. Na dolegliwości trawienne i podrażnienia żołądka najlepiej sprawdzi się mieszanka z jednej łyżeczki octu i jednej łyżeczki miodu.