Oczyszcza jelita, wspomaga pracę mózgu i nie tylko. Oto jak działa siemię lniane
Siemię lniane to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Chociaż wykazuje właściwości prozdrowotne, to mało kto o nich wie. Jest skuteczne w zwalczaniu wielu dolegliwości, a także pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Jak nasiona lnu zwyczajnego wpływają na zdrowie?
Mianem superfoods określa się produkty, które są bogate w składniki odżywcze mające pozytywny wpływ na organizm. Produkty te są pochodzenia naturalnego, a ich spożywanie wzbogaca codzienną dietę i korzystnie działa na zdrowie.
Bez wątpienia do grona superfoods można zaliczyć siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego. Wykazuje on właściwości prozdrowotne i łagodzi wiele dolegliwości.
Nasiona lnu zwyczajnego są bogate w witaminy A, D, E, i K, a także te z grupy B. Zawierają takie składniki mineralne jak wapń, magnez, miedź, cynk, mangan oraz fosfor, a do tego są źródłem błonnika, kwasu foliowego oraz kwasów omega-3.
Siemię lniane wspomaga pracę organizmu i jest polecane w zwalczaniu wielu dolegliwości. Pomaga w przypadku stanów zapalnych błony śluzowej gardła i jamy nosowej, wrzodów żołądka, zaparć, biegunek i wzdęć, a także zmian skórnych.
Substancje śluzowe nasion lnu zwyczajnego są pomocne także podczas walki z refluksem, a zawarty w nich błonnik może skutecznie pomagać w procesie odchudzania. Spożywanie nasion lnu przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi, a także indeksu glikemicznego potrawy.
Poza tym siemię lniane ze względu na fitoestrogeny jest stosowane w profilaktyce nowotworowej. W dodatku wspomaga nie tylko pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, ale także usprawnia funkcjonowanie mózgu i oczyszcza jelita.
Siemię lniane można stosować zarówno zewnętrznie na skórę, jak i doustnie. Najczęściej jest spożywane w formie naparu. Nasiona wystarczy zalać gorącą wodą. Płyn nabiera konsystencji gęstego kisielu i dzięki temu działa ochronnie na śluzówkę układu pokarmowego.
Nasiona lnu zwyczajnego można jeść na jeszcze kilka innych sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, a także musli, jogurtów, owsianek, koktajli, zup kremów i deserów. Poza tym siemię lniane warto dodawać do samodzielnie pieczonego chleba.
Można również sięgać po wykazujący antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości olej lniany. Warto jednak pamiętać, że można go spożywać jedynie na zimno.
Nasiona lnu zwyczajnego znalazły również zastosowanie w kosmetyce. Z siemienia lnianego można samodzielnie wykonać odżywkę do włosów i maseczkę do twarzy. Wystarczy zalać ziarna wodą i poczekać aż powstanie śluz. Tak przygotowany domowy kosmetyk poprawi kondycję włosów, nada im blasku, a także odżywi i nawilży skórę.
Spożywając nawet te naturalne i prozdrowotne produkty, trzeba zachować umiar. Szacuje się, że dzienna dawka nasion lnu zwyczajnego nie powinna przekraczać 50 g, chociaż inne źródła podają nawet 30 g. W przypadku przyjmowania leków warto skonsultować się z lekarzem, by uniknąć wystąpienia interakcji.
Siemię lniane nie jest zalecane kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom doświadczającym reakcji alergicznej oraz bóli brzucha i nudności po ich spożyciu.
***
Zobacz także:
Jak przygotować siemię lniane do picia?
Olejek różany. Potrafi pokonać ból, migrenę i stany zapalne skóry