Reklama

Odchudzaj się ze smakiem

Po kilku dniach na diecie masz dość pozbawionych smaku produktów i dajesz się skusić smakowitym, ale kalorycznym kąskom. Tymczasem dieta może być odchudzająca i smaczna.

Diety odchudzające nie muszą być niesmaczne; ważne, aby zawierały produkty mniej kaloryczne, ale różnorodne i dobrej jakości - mówili lekarze we wtorek na spotkaniu z dziennikarzami w Warszawie.

Jak podkreśliła prof. Barbara Zahorska-Markiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, diety odchudzające w zasadzie nie powinny się różnić od prawidłowej, zdrowej diety, z tą różnicą, że muszą dostarczać mniej kalorii.

Według specjalistki, głodówki i diety bardzo niskokaloryczne nie są dobre, bo nie dają długotrwałych efektów - szybko się po nich tyje i to nawet więcej niż przed odchudzaniem (tzw. efekt jo-jo).

Reklama

Zdrowa bo urozmaicona

Bardzo niekorzystne dla zdrowia jest stosowanie tzw. diet jednoskładnikowych, np. ryżowej czy kapuścianej oraz diet, w których źródłem energii jest jedna grupa związków, np. wysoko- tłuszczowych czy wysoko-węglowodanowych. W doborze diety, powinniśmy się kierować jakością i różnorodnością produktów.

Dla odchudzania, najlepsze są diety z obniżoną ilością tłuszczów i węglowodanów oraz ze zwiększonym udziałem białka, jako źródła energii (z 15 proc. do 20-25 proc., a nawet 30 proc.). Białko w diecie daje efekt nasycenia, sprzyja obniżeniu poziomu trójglicerydów i zmniejszeniu objętości tłuszczu trzewnego, uważanego za najgroźniejszy dla zdrowia oraz zapobiega utracie masy mięśniowej.

Ale i w tym przypadku zaleca się rozsądek. Diety wysokobiałkowe nie powinny być stosowane zbyt długo oraz u pacjentów z chorobami nerek czy wątroby. Produkty metabolizmu białka obciążają te narządy i mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.

Istotne miejsce w diecie odchudzającej zajmuje wapń, który ułatwia lipolizę, czyli proces rozkładu tłuszczów. Trzeba go jednak przyjmować w postaci produktów naturalnych (jak mleko i jego przetwory, orzechy). Wapń z preparatów nie jest skuteczny.

Ile trzeba wypić?

Bardzo ważne przy odchudzaniu się jest picie. Osoby ze skłonnością do tycia mają obniżone pragnienie, a powinny pić 2 litry niesłodzonych płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Zdaniem prof. Zahorskiej-Markiewicz, podstawowym elementem zdrowej diety, nie tylko odchudzającej powinny być warzywa i owoce. Warzywa mają tę przewagę, że zawierają mniej cukru od owoców i są mniej kaloryczne.

Odchudzaj się ze smakiem

Specjalistka podkreśliła, że dieta odchudzająca nie musi być niesmaczna. Trzeba tylko nauczyć się stosować w niej niskokaloryczne zamienniki dla tuczących produktów. Bardzo ważne jest byśmy na stałe zmodyfikowali swój jadłospis i przestawili się na dietę niskokaloryczną. Jej zdaniem, stosowanie różnych preparatów odchudzających nie rozwiązuje problemu otyłości, a może być niebezpieczne.

Odchudzanie się jest procesem długotrwałym, wymaga motywacji i codziennego wysiłku, potwierdziła dr Lucyna Ostrowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Jej zdaniem, osoby, które mają problem z nadwagą lub otyłością i trudno im schudnąć powinny zgłaszać się do specjalistów - najlepiej do lekarzy dietetyków.

248 diet bez efektu

Nieracjonalne diety powodują szybkie chudnięcie, a to często prowadzi do efektu jo-jo. "Jedna z moich pacjentek, stosowała łącznie 248 diet, które nie dały długotrwałego efektu" - powiedziała specjalistka. Praca z takim pacjentem jest dużo dłuższa, bo jest on bardziej zniechęcony ze względu na złe doświadczenia.

Lekarz może pomóc w doborze odpowiedniego dla danej osoby programu odchudzania oraz w przetrwaniu kryzysów. Każda dieta powoduje spowolnienie przemiany materii i po pewnym czasie przestajemy chudnąć, wyjaśniła dr Ostrowska. Dlatego bardzo ważne jest, by jednocześnie z dietą stosować aktywność fizyczną, która nasila metabolizm.

"Mało kto zdaje sobie sprawę, że przy stosunkowo niewielkim, ale systematycznym wysiłku możemy zapobiec tyciu, a nawet schudnąć. Wystarczy codziennie zużyć 100 kcal - 60 kcal na 15 minutowy marsz i zjeść o pół kromki chleba - czyli 40 kcal - mniej, a w skali roku schudniemy o 5 kg, podsumowała prof. Zahorska-Markiewicz.

Według dr Ostrowskiej, bardzo ważne jest też regularne i częste spożywanie posiłków (najlepiej 5 dziennie) wtedy, gdy nie czujemy głodu. "Musimy pamiętać, że jedzenie jest nam potrzebne do tego, by przeżyć, a nie do tego byśmy się najedli" - podkreśliła.

W odchudzaniu mogą też pomóc inne proste zmiany naszych zachowań, np. celebrowanie i planowanie posiłków; racjonalne robienie zakupów; jedzenie śniadań; nie pojadanie między posiłkami; unikanie dokładek.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: dieta | diety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy