Odchudzający winegret
Japońscy naukowcy odkryli, że zwykły sos winegret może zapobiec akumulowaniu się tłuszczu, a więc tyciu.
Na razie wykazano, że tak się dzieje u myszy, ale niewykluczone, że również u ludzi - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Tomoo Kondo i zespół naukowców podkreślają, że winegret jest stosowany jako lek już od starożytności. Ordynowano go w przypadku niezliczonych dolegliwości. Współczesne badania ujawniły, że spożywczy kwas octowy, jeden z podstawowych składników dressingów, pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi, poziomu cukru oraz procesu gromadzenia tłuszczu.
Kiedy myszom laboratoryjnym jedzącym wysokotłuszczowe pokarmy podawano także kwas octowy, wzrost otłuszczenia ciała był u nich nawet o 10 proc. mniejszy niż u gryzoni z grupy kontrolnej.
- Po raz kolejny potwierdza się, że kwas octowy włącza geny odpowiedzialne za produkcję białek rozkładających tłuszcze. Trzeba to będzie jednak potwierdzić w badaniach na ludziach - podkreślają japońscy badacze.
Anna Błońska