Odmładzająca dieta antyoksydacyjna
Podstawowe antyoksydanty (przeciwutleniacze) to witaminy C,E, beta-karoten, selen, bioflawonidy i polifenole.
Antyoksydanty oczyszczają organizm z wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom, m.in. miażdżycy, zawałom, udarom, nowotworom, zaćmie, chorobie Parkinsona, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, rozedmie płuc i licznym schorzeniom autoimmunologicznym.
Działają także odmładzająco na cały organizm i zapobiegają starzeniu się.
Podstawowym źródłem przeciwutleniaczy jest dobrze zestawiona codzienna dieta. Organizm człowieka nie posiada możliwości magazynowania i przechowywania witamin i innych związków antyoksydacyjnych, dlatego każdego dnia musi mu być dostarczona ich odpowiednia dawka.
Nauka określiła normy zapotrzebowania na prawie wszystkie składniki odżywcze, w tym substancje przeciwutleniające, u zdrowego człowieka.
Normy te wzrastają niestety u palaczy, osób nadużywających alkoholu i rekonwalescentów po ciężkich chorobach infekcyjnych. W takim przypadku należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, które zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu, a także ryb morskich, olejów i margaryn (witamina E).
Bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o zabarwieniu pomarańczowym i czerwonym - morele, pomarańcze, mandarynki, marchewka, pomidory, papryka żółta i czerwona, melon, dynia itp. Niestety naukowcom nie udało się ustalić zalecanej dziennej normy spożycia beta-karotenu.
Duże ilości witaminy C znajdują się w natce pietruszki, we wszystkich owocach (np. kiwi, owoce cytrusowe) i warzywach (szczególnie ziemniakach), a witaminy E (najsilniejszy antyoksydant!) w olejach: słonecznikowym, sojowym i rzepakowym, kiełkach pszenicy i takich warzywach, jak brokuły czy szpinak, a także orzechach i pestkach słonecznika.
Lidia Irla