Odporność dla całej rodziny
Chcesz, by wszyscy członkowie rodziny byli zdrowi? Dobierz preparaty wspierające układ odpornościowy do ich potrzeb.
Zimą nie unikniemy spotkań z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Możemy jednak zrobić wiele, by nie skończyły się one dla nas wielodniowym leżeniem w łóżku.
Lekarze powtarzają, że najczęstszą przyczyną łapania infekcji jest zbyt rzadkie mycie rąk (dotykając nimi ust, ułatwiamy zarazkom zadanie). Przyczyną zachorowań bywa też niedobór snu. W okresie przeziębieniowym warto też dostarczyć organizmowi składników, które ułatwią mu zwalczanie zarazków. Dobierzmy te substancje do wieku członków rodziny.
Witamina D: Chcecie być odporni? Jesienią, zimą i wczesną wiosną zażywajcie witaminę D w kroplach albo kapsułkach (optymalna dawka 1000-2000 jednostek dziennie). Badania wykazują, że niemal 90 proc. dorosłych Polaków ma niedobory tej witaminy. Tymczasem substancja ta ma dla odporności kluczowe znaczenie. Witamina D pobudza bowiem limfocyty (komórki układu odpornościowego) do walki z infekcjami. Bez niej pozostają one w uśpieniu.
Magnez: Odpowiedni poziom magnezu (znajdziemy go m.in. w kaszy gryczanej, szpinaku i soi) zapewnia prawidłową regenerację komórek układu odpornościowego, gdy jego poziom jest wyższy, reakcje systemu immunologicznego są silniejsze.
Echinacea (jeżówka): Jesienią i zimą warto wesprzeć organizm preparatem pobudzającym leukocyty (komórki odpornościowe) do produkcji substancji przeciwwirusowych. Takie właściwości ma wyciąg z jeżówki. Można go przyjmować np. w postaci soku (trzy razy dziennie po 20-30 kropli).
Woda: Zimą bywamy odwodnieni, przyczynia się do tego m.in. wysoka temperatura w domach. By skutecznie odpierać wirusy, trzeba pamiętać, by dostarczyć sobie przynajmniej dwa litry płynów na dobę. Tylko uwaga! Zielona i czarna herbata oraz kawa się nie liczą!
Witamina E: Ta substancja jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że pomaga ona organizmowi w pozbywaniu się wolnych rodników (te cząsteczki, pozbawione jednego elektronu, krążą po organizmie i uszkadzają zdrowe komórki, m.in. odpornościowe). Witaminę E najlepiej dostarczać dziecku z pożywieniem. W jego diecie powinny się więc znaleźć oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy) będące jej źródłem.
Cynk: Przyczyną spadku odporności u dzieci może być niedobór cynku. Zdarza się to szczególnie tym maluchom, które jedzą dużo słodyczy, bo cukier utrudnia wchłanianie tego minerału. Jeśli chcemy, by dziecko było odporne, po pierwsze ograniczmy ilość słodkich potraw w jego diecie, a po drugie włączmy do niej bogate w cynk produkty, np. chude mięso wołowe, wątróbkę cielęcą, pestki dyni.
Probiotyki: 70 proc. ludzkich komórek odpornościowych znajduje się w błonach śluzowych jelit. W jadłospisie uwzględnij więc produkty probiotyczne chroniące błonę śluzową jelit (np.: kiszonki, kefiry, jogurty, maślanki).
Witamina A: Ta substancja uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, których zadaniem jest m.in. zatrzymywanie i neutralizowanie substancji potencjalnie dla organizmu szkodliwych, m.in. zarazków. W im lepszym stanie są błony, tym większa zdolność do zwalczenia infekcji w zarodku. Witaminę A najlepiej dostarczać organizmowi z pożywieniem (unikniemy w ten sposób ryzyka przedawkowania). Najwięcej tej substancji zawierają marchew, papryka masło, ryby oraz żółtka jaj.
Żelazo: Osoby starsze często cierpią z powodu niedoboru żelaza. Jego wchłanianie upośledzają, np. niektóre leki często stosowane u seniorów, bywa też, że starsze osoby rezygnują z jedzenia mięsa (głównego źródła tego minerału w diecie) z powodu problemów z zębami. Tymczasem niedobór żelaza zaburza proces powstawanie leukocytów (komórek układu odpornościowego), należy więc pilnować, by w diecie starszej osoby tego minerału nie brakowało. W przypadku spadku odporności, warto zrobić badanie poziomu żelaza we krwi - gdy jest go za mało, lekarz przepisze suplementację.
Lucyna Pianko