Reklama

Odżywcza dieta po chorobie

To, co jemy, może ułatwić powrót do zdrowia. Oto najważniejsze składniki menu wzmacniającego.

Długa choroba, zwłaszcza ta z gorączką, pobyt w szpitalu, leczenie onkologiczne potrafią bardzo wyniszczyć organizm. Dlatego rekonwalescentom dietetycy radzą jeść posiłki nieduże, ale nawet 6 razy dziennie. A gdy brak nam apetytu, sięgnijmy po regenerujące koktajle lub gotowe odżywcze napoje.

Ważne, by jadłospis był bogaty w składniki, które odbudują tkanki, dodadzą nam energii i zapobiegną częstej po chorobie anemii czy zwiększonej podatności na infekcje.

Probiotyki

Te pożyteczne bakterie pomogą nam po chorobie odbudować florę jelitową. Probiotyki są w niektórych produktach mlecznych (np. jogurtach), kiszonkach. Rekonwalescentom dietetycy polecają sok z kiszonej kapusty, który m.in. leczy anemię. Dla odmiany możemy sięgnąć po czerwoną kapustę kiszoną, ma łagodniejszy smak niż biała i dużo selenu (to cenny przeciwutleniacz).

Reklama

Prebiotyki

Są potrzebne, by probiotyki się namnażały. Prebiotyki znajdziemy w cebuli, porach, czosnku, szparagach, cykorii, roślinach strączkowych oraz bananach. Kiedy włączymy je do codziennej diety, możemy liczyć na szybkie wzmocnienie układu odpornościowego, a także trawiennego. Białko

To budulec niezbędny do odnowienia tkanek, tworzenia komórek odpornościowych, hormonów oraz enzymów. Źródłem wartościowego białka jest chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina) i ryby. Aby były lekkostrawne, najlepiej je gotować, przygotowywać na parze lub dusić bez obsmażania. Warto również jeść jajka w różnej postaci oraz soję, nasiona słonecznika i migdały. Te ostatnie produkty zawierają m.in. fenyloalaninę, która ma także działanie przeciwbólowe oraz usprawnia naszą koncentrację z którą po długiej chorobie możemy mieć kłopoty.

Przeciwutleniacze

To na przykład witaminy: A, C i E, które znajdziemy m.in. w warzywach i owocach o zielonym i czerwonym kolorze. Witaminy te mają działanie antyoksydacyjne, czyli naprawiają w organizmie szkody spowodowane przez wolne rodniki. Uzupełniając niedobory wit. A, stymulujemy też produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za naszą odporność.

Dodając do diety więcej produktów z wit. C zapobiegamy atakom drobnoustrojów na osłabiony organizm. Wit. E natomiast korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, które po kuracji np. antybiotykami wymagają zwykle regeneracji.

Cynk

Ten pierwiastek wzmacnia organizm poprzez produkcję białych krwinek. Broni nas też np. przed grzybicą, na którą po chorobie jesteśmy szczególnie podatni. Cynk znajdziemy m.in. w wątróbce, rybach, nasionach strączkowych, pestkach dyni, soi.

Żelazo

Wyniszczeni chorobą często mamy anemię, czyli zaburzenia związane z czerwonymi ciałkami krwi. Wtedy trzeba wzbogacić dietę w żelazo, bo wchodzi ono w skład hemoglobiny, która m.in. bierze udział w przenoszeniu tlenu do komórek. Pierwiastek ten najlepiej przyswajamy z produktów mięsnych. Warto jeść też kaszę gryczaną i jaglaną, groch, orzechy nerkowca i czerwone buraki.

Zielone koktajle, gdy brakuje apetytu

Miks zielonych owoców i warzyw to źródło cennego chlorofilu. Pomaga on wygrać z anemią po chorobie, wzmacnia odporność, dodaje energii. Po pyszny napój sięgniemy chętnie w porze posiłku, nawet gdy brak nam łaknienia. Oto przepisy naszego eksperta.

● Szpinakowy

Miksujemy: 1/2 awokado, ok. 2 szkl. liści szpinaku, mango, pietruszkę, 1/2 szkl. liści kolendry. Dodajemy dwie szklanki wody.

● Ogórkowy

Wkładamy do miksera: obrany ogórek, łodygę selera naciowego bez włókien, kiwi, garść różnych sałat , 1/2 awokado, 2 łyżki otrąb. Miksujemy z 2 szkl. wody.

● Z kiwi

Robimy miks bez wody z: 2 kiwi, gruszki, mango, garści natki.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy