Reklama

Reklama

Ogórek: Dobry dla zdrowia

Ogórki kiszone mają wiele zalet. Bakterie probiotyczne w nich zawarte regulują skład prawidłowej mikroflory jelit, dzięki czemu mamy lepsze trawienie i mocniejszą odporność na infekcje.

Zawarte w ogórkach antyoksydanty unieszkodliwiające wolne rodniki. Jak się okazuje świeże również nie pozostają w tyle za kiszonymi. W tym pozornie pospolitym warzywie mamy cały pakiet substancji o działaniu przeciwnowotworowym.

Reklama

Na uwagę zasługują kukurbitacyny (odpowiedzialne również za gorzkawy posmak warzywa), które mają zdolność hamowania wzrostu komórek odpowiedzialnych za raka prostaty.

Chronią też przed rozwojem raka trzustki. Ogórki zawierają także flawonoidy, luteinę i kwas kawowy: substancje o szerokim  działaniu antynowotworowym.

O tej porze roku sięgajmy jednak po te w słoikach i cieszmy się nie tylko walorami smakowymi, ale także ich działaniem prozdrowotnym.

Dowiedz się więcej na temat: ogórek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje