Ogórek: Dobry dla zdrowia
Ogórki kiszone mają wiele zalet. Bakterie probiotyczne w nich zawarte regulują skład prawidłowej mikroflory jelit, dzięki czemu mamy lepsze trawienie i mocniejszą odporność na infekcje.
Zawarte w ogórkach antyoksydanty unieszkodliwiające wolne rodniki. Jak się okazuje świeże również nie pozostają w tyle za kiszonymi. W tym pozornie pospolitym warzywie mamy cały pakiet substancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Na uwagę zasługują kukurbitacyny (odpowiedzialne również za gorzkawy posmak warzywa), które mają zdolność hamowania wzrostu komórek odpowiedzialnych za raka prostaty.
Chronią też przed rozwojem raka trzustki. Ogórki zawierają także flawonoidy, luteinę i kwas kawowy: substancje o szerokim działaniu antynowotworowym.
O tej porze roku sięgajmy jednak po te w słoikach i cieszmy się nie tylko walorami smakowymi, ale także ich działaniem prozdrowotnym.