Oleje roślinne cenne dla kobiet
Nauka odkrywa coraz więcej dobroczynnych właściwości zdrowych tłuszczów. Warto je poznać i korzystać z nich każdego dnia.

Lniany dla równowagi hormonalnej i żołądka
Kiedyś powszechnie wytwarzano go w gospodarstwach. Dziś wraca do łask jako jeden z najzdrowszych olejów.
Zawiera cenne lignany
To hormony roślinne, w które olej lniany jest szczególnie zasobny. Pomagają m.in. wyregulować cykle miesiączkowe i łagodzą objawy menopauzy.
Koi układ pokarmowy
Olej lniany leczy wrzody żołądka, stany zapalne jelit, a także zapobiega tworzeniu się złogów w drogach żółciowych. Na zimno Idealny do sałatek i twarożku. Najlepiej jeść 2-6 łyżek dziennie.
Arganowy i makadamia – pielęgnują od zewnątrz
Dzięki bogactwu kwasów oraz witamin oba oleje skutecznie odżywiają, a także regenerują dojrzałą i przesuszoną skórę.
Na gładkie ciało
Najlepiej wmasowywać oleje tuż po kąpieli w osuszoną ręcznikiem, ale jeszcze wilgotną skórę - zadziałają skuteczniej niż balsam z drogerii. W duecie z kryształkami cukru lub soli olejki sprawdzą się zaś jako domowe pilingi.
Odmłodzona cera
Podrażnioną mrozem lub naczynkową skórę wzmocni olejkowa maska. Aby ją zrobić, mieszamy łyżkę oleju z orzechów makadamia z rozrobionymi wodą 4 łyżkami glinki (różowej, białej). Nakładamy na twarz na ok. 15 min. Natomiast olej arganowy wymieszany z żółtkiem na majonezik pobudzi do regeneracji cerę zmęczoną, zwiotczałą i dojrzałą.
Kokosowy zadba o linię
Ten egzotyczny olej zyskał miano dietetycznego, bo ułatwia kontrolowanie masy ciała.
Syci na dłużej
Po zjedzeniu potrawy z olejem kokosowym szybciej zaspokoimy głód, dłużej będziemy czuć się najedzone. W efekcie nasze posiłki nie będą tak obfite, co przełoży się na mniejszą wagę ciała.
Przyspiesza spalanie
W tym oleju znajdują się niezwykłe cząsteczki tłuszczowe (MCT). Nasz organizm nie magazynuje ich, jak innych tłuszczów, ale wykorzystuje do produkowania energii. To wspomaga przemianę materii - spalamy więcej kalorii i chudniemy.
Nie tylko na słodko
Łasuchy mogą użyć oleju zamiast margaryny do przygotowania ciast, tortów, deserów. Zastąpimy nim też masło do kanapek. Odchudzającym się polecamy zjedzenie codziennie 2 łyżek oleju.
Oliwa przeciwdziała nowotworom
Ostatnie badania dowodzą, że ten olej może mieć dużą rolę w zapobieganiu różnym odmianom raka, także narządów kobiecych.
Zapobiega uszkodzeniom komórek
W oliwie z pierwszego tłoczenia (extra vergine) jest składnik o nazwie oleokantal. To silny przeciwutleniacz, który potrafi zwalczać komórki nowotworowe, zaś zdrowe pozostawia nienaruszone.
Na talerzu
Antyoksydantów z naturalnych źródeł nie da się przedawkować. Oliwy możemy więc szczodrze używać do sałatek, potraw duszonych, a nawet krótkiego smażenia. Warto też, tak jak Włoszki, wypijać na czczo łyżkę tego cennego płynu.
Kokosowy zadba o linię
Ten egzotyczny olej zyskał miano dietetycznego, bo ułatwia kontrolowanie masy ciała.
Syci na dłużej
Po zjedzeniu potrawy z olejem kokosowym szybciej zaspokoimy głód, dłużej będziemy czuć się najedzone. W efekcie nasze posiłki nie będą tak obfite, co przełoży się na mniejszą wagę ciała. Przyspiesza spalanie W tym oleju znajdują się niezwykłe cząsteczki tłuszczowe (MCT). Nasz organizm nie magazynuje ich, jak innych tłuszczów, ale wykorzystuje do produkowania energii. To wspomaga przemianę materii - spalamy więcej kalorii i chudniemy.
Nie tylko na słodko
Łasuchy mogą użyć oleju zamiast margaryny do przygotowania ciast, tortów, deserów. Zastąpimy nim też masło do kanapek. Odchudzającym się polecamy zjedzenie codziennie 2 łyżek oleju.
Rzepakowy wzmacnia serce
Niemal co trzecia Polka ma nadciśnienie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka chorób układu krążenia, w której dużą rolę odgrywa dieta wzbogacona w olej rzepakowy.
Zawiera idealny zestaw kwasów
Zdaniem wielu dietetyków olej rzepakowy może być podstawą diety bogatej w warzywa i owoce, uważanej za najzdrowszą dla układu krążenia. Olej ten zawiera bowiem idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6 (stosunek 1:2), które zapobiegają miażdżycy oraz zmniejszają ryzyko zawału.
Kuchenne zalety
Olej rzepakowy jest trzy razy trwalszy niż np. lniany. Można go stosować i do smażenia, i do doprawiania sałatek lub surówek. Dla wielu osób ważne może być to, że nie ma charakterystycznego smaku ani zapachu.