Reklama

Olejek z oregano: Właściwości i zastosowania. Na co pomaga?

Olejek z oregano to niezwykle skuteczne panaceum na wiele dolegliwości. Przede wszystkim wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga w zwalczaniu pasożytów, grzybic i infekcji, a także przeciwdziała zatruciom, przeziębieniu i grypie. Oregano, czyli lebiodka pospolita, to silny antyoksydant, który hamuje rozwój wolnych rodników. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się, zwalcza stany zapalne i podnosi odporność organizmu. Olejek z oregano można także stosować w przypadku problemów z trawieniem oraz na bóle mięśni i stawów. Dowiedz się, jakie właściwości ma ten cenny olej i jak go stosować.

Lebiodka pospolita

Oregano to potoczna nazwa ziela lebiodki pospolitej (Origanum vulgare), wieloletniej rośliny z rodziny jasnotowatych. Lebiodka ma prostą, owłosioną łodygę o długości do 80 cm, lilioworóżowe kwiaty i ogonkowe liście, które wydzielają olejki eteryczne. Cała roślina wytwarza charakterystyczny zapach. Na całym świecie oregano stosowane jest głównie jako przyprawa do potraw. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że lebiodka wykazuje także wiele właściwości prozdrowotnych. W celach leczniczych wykorzystywany jest głównie olejek z oregano, który pozyskiwany jest z liści i łodyżek rośliny poprzez destylację parą wodną. Dzięki temu zachowuje większość substancji aktywnych zawartych w lebiodce.

Reklama

Olejek z oregano zawdzięcza swoje właściwości głównie dwóch substancjom – tymolowi i karwakrolowi. Są to związki chemiczne z grupy fenoli, które działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i rozkurczowo. W skład olejku wchodzą również flawonoidy, garbniki, fitosterole i triterpeny. Ponadto znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina C i K oraz takie minerały jak magnez, potas, cynk, żelazo i wapń.

Właściwości olejku z oregano

Zawarte w olejku z oregano tymol i karwakrol sprawiają, że produkt działa bakterio- i grzybobójczo. Zwalcza m.in. bakterie E. coli, Helicobacter pylori czy gronkowca złocistego, a także wiele pasożytów i grzyby Candida albicans. Świetnie radzi sobie również z wirusami, np. wirusem opryszczki. Olejek z oregano pomoże więc przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza wywołanych przez patogeny odporne na antybiotyki. Olejek powszechnie stosowany jest w leczeniu grzybiczych infekcji intymnych i kandydozie przewodu pokarmowego. Oregano można również użyć w przypadku zakażeń układu moczowego i pokarmowego. Olejek nie tylko zabija bakterie, ale też wspomaga procesy trawienia – zwiększa produkcję śliny, soków trawiennych i żółci. Działa wiatropędnie i przeciwbiegunkowo. Wykorzystuje się w łagodzeniu objawów zapalenia żołądka, niestrawności, nadmiernej fermentacji jelitowej, atonii jelit i wzdęć.

Związki fenolowe to również silne przeciwutleniacze, zwalczają więc wolne rodniki i hamują proces starzenia się. Dlatego też olejek z oregano wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić stany zapalne gardła, zatok i oskrzeli. Oprócz tego zwiększa wydzielanie śluzu przez błony śluzowe, przez co polecany jest na kaszel i nieżyt górnych dróg oddechowych. Olejek łagodzi także bóle stawów, mięśni i kości oraz działa rozkurczowo. Nic dziwnego, że świetnie radzi sobie w przypadku przeziębienia i grypy. Olejek z oregano ma również właściwości uspokajające i wyciszające, pomaga też przy bólach menstruacyjnych (ze względu na działanie rozkurczowe). Na koniec warto dodać, że olejek niweluje świąd skóry i przyspiesza gojenie się ran. Można używać go na ukąszenia owadów, łupież, egzemę, łuszczycę oraz grzybicę skóry i paznokci.

Zastosowanie olejku z oregano

Przy stosowaniu olejku z oregano należy pamiętać, by używać go w formie rozcieńczonej. Inaczej może podrażniać jamę ustną i przewód pokarmowy. Najlepiej łączyć go z oliwą z oliwek, można jednak rozcieńczać go również z wodą. Profilaktycznie można zażywać 1-2 krople na szklankę wody raz dziennie. W zależności od dolegliwości można zwiększyć dawkę, np. w przypadku infekcji bakteryjnych lub grzybiczych 7-10 kropli dziennie. Nie można jednak stosować olejku w takich dawkach dłużej niż 10 dni. Olejek można też łączyć z pożywieniem, dodając go do pizzy, sałatki czy sosów. Do stosowania zewnętrznego także należy zmieszać olejek z innymi olejami, np. słonecznikowym, rzepakowym czy oliwą z oliwek.

Ze względu na silne działanie olejku z oregano nie powinny stosować dzieci i kobiety w ciąży. Produkt może również wywołać działania niepożądane u osób cierpiących na dolegliwości pokarmowe. Najczęściej występujące skutki uboczne to mdłości, niestrawność, podrażnienia śluzówki i reakcje alergiczne.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy