Reklama

Reklama

Oliwa z oliwek najlepsza do smażenia

Najzdrowsza i najlepsza do smażenia jest oliwa z oliwek. Badania wykazały, że nawet w wyższych temperaturach, oliwa z oliwek jest chemicznie bardziej trwała niż inne oleje.

Te wnioski obaliły dotychczasowe przekonanie, że oliwa z oliwek w trakcie smażenia traci swoje właściwości. Jak wskazywali naukowcy z uniwersytetu w Porto, podgrzanie oliwy obniża jej wartości i właściwości.

Reklama

"Konsumpcja oliwy z oliwek wyraźnie wzrasta, głównie za sprawą jej właściwości zdrowotnych. Jednak, różne formy podgrzania jej, niezależnie czy jest to smażenie, gotowanie czy podgrzewanie w mikrofali, nieodwracalnie zmieniają chemiczny profil oliwy z oliwek" - czytamy w raporcie naukowców z Porto.

Naukowcy zdradzą jednak sposoby na wykorzystanie oliwy podczas gotowania z zachowaniem jej właściwości. Jednym z nich jest minimalne ogrzewanie oliwy lub dodanie jej już w trakcie gotowania, dzięki czemu nie traci swoich właściwości.

"Oliwa z oliwek po długotrwałej obróbce termicznej stopniowo traci większość składników bioaktywnych. Dlatego też z ekonomicznego i logicznego punktu widzenia bardziej korzystne jest korzystanie z oliw niższych klas" - sugerowali naukowcy.

Jednak najnowsze badania wykazały, że nawet w wyższych temperaturach oliwa z oliwek jest bardziej trwała niż jej odpowiedniki.Specjaliści podkreślają, że Oliwa z oliwek jest idealna do smażenia. W odpowiedniej temperaturze, bez nadmiernego ogrzewania, nie ulega żadnej istotnej zmianie strukturalnej i utrzymuje swoje wartości odżywcze lepiej niż inne oleje.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje