Reklama

Optymalna dieta? Mniej cukru, więcej warzyw

Jak skomponować swój jadłospis, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Prostą receptą na dietę idealną zdaje się być ograniczenie cukru i tłustego mięsa na rzecz warzyw, owoców i orzechów, które są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych.

Wielu z nas wciąż zadaje sobie pytanie, co jeść, by cieszyć się dobrym zdrowiem do późnej starości. Choć nieustannie pojawiają się nowe, nieraz wykluczające się, zalecenia dotyczące prawidłowej diety, eksperci są zgodni co do jednego: warto ograniczyć węglowodany.

Co ciekawe, nie warto ich jednak całkowicie z diety wyeliminować. Badania zlecone przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia pokazały, że węglowodany powinny być ważną częścią codziennej diety, a całkowita rezygnacja z nich bynajmniej nie poprawia naszej zdrowotnej kondycji.

Reklama

Istotne jest jednak, by stawiać w tym przypadku na jakość - zamiast prostych (których spożycie zdecydowanie warto zminimalizować), sięgać po węglowodany złożone. Naukowcy odradzają też zastępowanie cukrów produktami zwierzęcymi.

Co proponują w zamian? Jeśli chcemy wprowadzić do codziennego menu większą ilość białka, którego spożycie wspomaga proces odchudzania, decydujmy się na białko roślinne, pochodzące na przykład z roślin strączkowych.

Wszystkie analizy dowodzą, że tłuste mięso powinniśmy zamienić np. na soczewicę i orzechy, a produkty zawierające cukry proste - na pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz owoce. Taka dieta uchodzi za optymalną, a co za tym idzie gwarantującą zdrowe i długie życie.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy