Reklama

Reklama

Oregano – więcej niż przyprawa

Choć dziś najczęściej używane jest jako przyprawa do pizzy czy dań na bazie makaronu, oregano (tak jak olejek z tej rośliny) ma szereg właściwości leczniczych. Medycyna ludowa chętnie wykorzystała przeciwwirusowe i wykrztuśne działanie oregano.

Oregano, inaczej lebiodka pospolita, nie jest wymagającą rośliną. Bez kłopotu możemy wyhodować ją w przydomowym ogródku, na tarasie czy balkonie. Do spożycia nadaje się zarówno świeże, jak i suszone ziele.

Reklama

Decydując się na świeże listki, wybierajmy jędrne i jasnozielone. Ciemne, pożółkłe łodygi i zwiędłe liście świadczą, że roślina nie nadaje się już do zjedzenia.

Z czym serwować?

Oregano jest wdzięczną przyprawą o lekko słodkawym aromacie. Umiejętnie stosowane wzbogaci smak makaronów, pizzy i wyszukanych dań wegetariańskich. Doskonale komponuje się z ciecierzycą, fasolą, cukinią czy bakłażanem. Oregano powinno być dodawane do dań mięsnych, ułatwi ich trawienie i przyswajanie wartości odżywczych z posiłku.

Dodanie oregano zmniejsza też rakotwórcze właściwości mięsa przyrządzanego w wysokiej temperaturze. Warto wypróbować je w połączeniu z ulubionymi serami, omletami i innymi daniami na bazie jaj. Koniecznie dodajmy choć łyżkę ziela do zup, szczególnie tych w wersji krem. Smak przyprawy to dopiero początek. Stosując ją regularnie możemy zyskać wiele korzyści dla zdrowia.

Oregano dla metabolizmu

Oregano powinno mieć stałe miejsce w kuchni osób z zaburzeniami metabolicznymi. Nie tylko stymuluje procesy trawienne (poprzez zwiększanie wydzielania śliny, soków żołądkowych i żółci), ale też zwiększa przyswajanie wartości odżywczych z posiłków. Może być skutecznym antidotum na brak apetytu, niestrawność, nawracające biegunki czy nadmierną fermentację jelitową i męczące wzdęcia.  

Dowiedz się więcej na temat: oregano

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje