Orzechy: Idealna przekąska
Badania wykazują, że po zjedzeniu orzechów czujemy się syci. Taka przekąska, dzięki zawartości błonnika i tłuszczów, skutecznie zaspokaja głód i ogranicza łaknienie.
Orzechy, choć kaloryczne, są zdrowe. Codzienne zjadanie garści tych produktów jest zalecane przez towarzystwa naukowo-lekarskie.
Wystarczy garść dziennie, dorzucona do płatków śniadaniowych, sałatki czy zjadana jako przekąska między większymi posiłkami. Orzechy zawierają białko, błonnik i niezbędne dla naszego zdrowia tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe nienasycone.
Ponadto w ich skład wchodzą: kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz wapń, magnez i potas. Dzięki tym składnikom: - wykazują działanie przeciwzapalne, - obniżają stężenie cholesterolu, - obniżają ciśnienie krwi, co powoduje zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy.
W przypadku owoców leszczyny, czyli popularnych orzechów laskowych można mówić o doskonałym sposobie na zwalczanie nadwagi. Nie tylko dlatego, że zapewniają na długo poczucie sytości. Po ich spożyciu uaktywnia się w ludzkim mózgu obszar odpowiedzialny za kontrolę wyborów.
Orzechy laskowe zawierają dużo witaminy A, C, E i B. Można w nich znaleźć dużo potasu, wapnia i fosforu. Dzięki temu są idealne do wzmacniania kości i zębów.