Orzechy laskowe to jedno z najsmaczniejszych źródeł niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obfitują w witaminę młodości – E. Są wysokokaloryczne, ale mają wysoką wartość odżywczą, więc żadna kaloria nie będzie pustą. Co cennego jeszcze z nich zyskamy i komu przyniosą najwięcej korzyści?
Złota zasada umiaru sprawdza się również w kwestii spożywania produktów wartościowych odżywczo. Jedna garść orzechów laskowych w ciągu doby to optymalna porcja, która pozwoli dostarczyć komórkom cennych składników i nie przeholować z nadmiarem kalorii. Jakie korzyści przyniesie nam włączenie orzechów laskowych do jadłospisu?
1. Wzmacniają serce
Orzechy laskowe są dobrym źródłem nienasyconych tłuszczów i nie zawierają cholesterolu. Obfitują też w magnez - pierwiastek kluczowy dla dobrej pracy mięśnia sercowego.
2. Działają antynowotworowo
Są źródłem alfa-tokoferolu (rodzaj witaminy E), któremu dowiedziono działanie prewencyjne względem chorób nowotworowych, szczególnie pęcherza moczowego. Laskowe to również bogate źródło manganu, pierwiastka o silnych właściwościach antynowotworowych.
3. Korzystne przy redukcji masy ciała
Na pozór wydaje się paradoksem, że orzechy cechujące się wysoką kalorycznością mają być pomocne w diecie odchudzającej. Owszem, to zadziała, jednak dla osiągnięcia takiego efektu konieczne jest zachowanie umiaru. Jedzmy orzechy w małych ilościach. Przed posiłkiem wystarczy kilka sztuk. One obfitują w błonnik, dzięki czemu wypełniając żołądek gaszą tak zwany wilczy głód i pozwalają zjeść mniejszą porcję dania głównego.
4. Usprawniają metabolizm
Dzięki błonnikowi orzechy działają stymulująco na jelita. Usprawniając ich perystaltykę, przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Sprawny metabolizm to lepsze przyswajanie składników odżywczych, dobre samopoczucie i więcej sił witalnych.
5. Korzystne dla układu pokarmowego
Zawarty w orzechach mangan sprzyja prawidłowym procesom trawiennym. Dzięki jego obecności orzechy laskowe mogą odegrać ważną rolę w syntezie cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Działają też stymulująco na procesy metaboliczne węglowodanów i białek.