Reklama

Orzechy laskowe – sekret długowieczności i dobrego zdrowia

Orzechy laskowe są owocami leszczyny pospolitej, która może sięgać nawet 8 metrów. Drzewo to ma okrągłe liście, a owoce rosną po kilka sztuk w tzw. podkwiatkach. Orzechy laskowe dodają bogatego smaku pieczonym deserom połączonym z czekoladą. Zawierają witaminy, minerały, białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych i zasługują na to, aby włączyć je w codzienną dietę.

Składniki odżywcze znajdujące się w orzechach laskowych

Na samym początku przeanalizujemy składniki odżywcze tego owocu. 100 gram orzechów zawiera 628 kcal, 61% tłuszczu, 17% węglowodanów oraz 15% białka.

Minerały: wapń (114 mg), magnez (163 mg), fosfor (290 mg), żelazo (4,7 mg), cynk (2,5 mg), miedź (1,8 mg), mangan (6 mg) oraz selen (2,4 µg)

Witaminy: witamina C (6.3 mg), tiamina (0,6 mg), ryboflawina (0,1 mg), niacyna (1,8 mg), kwas pantotenowy (1 mg), witamina B6 (0.5 mg), betainy (0,4 mg), witamina E (15 mg), kwas foliowy (68 µg) oraz witamina K (14 mg).

Zdrowotne właściwości orzechów laskowych

Wpływ orzechów laskowych na nasze zdrowie jest ogromny. Jak zostało wspomniane wyżej są one bogate w witaminy i minerały potrzebne organizmowi. Naukowcy uważają, że 30-60 g orzechów laskowych dziennie to optymalna ilość, aby całkowicie wykorzystać ich właściwości. Udowodniono, że spowalniają one starzenie oraz zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób. Regularne ich spożywanie pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, uregulować ciśnienie, tętno oraz zmniejszyć ryzyko zawału i udaru.

Reklama

Według naukowców aminokwasy znajdujące się w orzechach laskowych posiadają właściwości przeciwwirusowe oraz potrafią zahamować rozwój komórek nowotworowych. Dodają także, że chronią one w szczególności przed nowotworami piersi i prostaty. Ponadto zmniejszają ryzyko cukrzycy i mogą byś spożywane przez diabetyków.

Fitochemikalia dla organizmu

Orzechy laskowe zawierają fitochemikalia takie jak procyjanidyna, kwercetyna oraz kemferol. Procyjanidyny należą do grupy flawonoidów.

Flawonoidy wspierają pracę mózgu, poprawiają krążenie krwi oraz zmniejszają objawy alergii. Spożywanie kilku orzechów laskowych sprawi, że będziesz mógł cieszyć się tymi wszystkimi właściwościami zdrowotnymi.

Zdrowe tłuszcze

Orzechy laskowe zawierają zdrowe tłuszcze, które chronią serce. Są one bogate w tłuszcze wielonienasycone oraz jednonienasycone. Ilość niezdrowych tłuszczy jest bardzo niewielka. Orzechy laskowe są również bardzo dobrym źródłem kwasu oleinowego, który zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL oraz zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy laskowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama