Orzechy makadamia: Chronią przed cukrzycą i zawałem
To niewątpliwie najzdrowsze, ale jednocześnie najbardziej kaloryczne orzechy. Ich skład bogaty w wartości odżywcze sprawia, że działają pozytywnie na serce, chronią organizm przed cukrzycą, a także poprawiają nasze samopoczucie psychiczne. Niemożliwe? A jednak. Te cenne orzeszki pochodzą z Australii. Na całym świecie pokochano je za ich delikatny, oryginalny smak, a także za dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść orzeszki makadamia.
Macadamia to drzewo, na którym rosną popularne orzechy makadamia. Macadamia pochodzi z rejonów Australii, choć uprawiane jest również na Hawajach. Jest tzw. rośliną wiecznie zieloną, którą charakteryzują skórzaste, wąskie liście wyrastające na krótkich pędach. Kwiaty macadamii są drobne, ale bardzo gęste. Drzewo macadamia popularne jest głównie ze względu na właściwości i oryginalny smak orzechów. Orzechy można jeść osobno, a także jako pyszny dodatek potraw. Z orzechów makadamia wyciskany jest również bardzo cenny olej, który wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia.
Smak i zastosowanie kulinarne orzechów makadamia
Orzechy makadamia mają bardzo charakterystyczny smak. Wykorzystywane są głównie w cukiernictwie. Stanowią idealny dodatek do wypieków, ciasteczek, ciast i słodkich kremów. Sprawdzą się również doskonale jako element dekoracyjny potraw.
Orzechy makadamia, a w szczególności olej, który jest z nich wytwarzany, zawierają wiele cennych wartości odżywczych, które pozytywnie działają na nasz organizm. W składzie orzeszków makadamia znajdziemy:
• spore ilości białka;
• zdrowe tłuszcze;
• błonnik;
• witaminy: B6, C, E;
• kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę;
• minerały: wapń, żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas i sód;
• kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Warto wiedzieć, że nasz organizm potrzebuje tych wszystkich wartości do prawidłowego funkcjonowania. Można zatem stwierdzić, że orzeszki i olej makadamia zawierają wszystko, czego potrzebujemy. Jak wpływają na nasz organizm?
Wzmacniają odporność organizmu
Jak już wspomnieliśmy orzechy makadamia zawierają praktycznie wszystkie składniki, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Jedząc je regularnie, wzmacniamy organizm i zapewniamy mu ochronę przed chorobami.
Chronią serce i poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego
Orzechy makadamia to bogactwo żelaza, które wspomaga pracę układu krwionośnego i sercowo-naczyniowego, a także wzmacnia serce. Badania dowodzą, że obecność orzeszków makadamia w diecie może uchronić serce nawet przed zawałem.
Eliminują z organizmu wolne rodniki
Orzeszki i olej makadamia wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co pozwala im zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój poważnych chorób, a w szczególności nowotworów.
Zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu
Orzechy makadamia zawierają spore ilości kwasów omega-3, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Wspomagają pracę układu nerwowego
Obecność witaminy B6 w orzechach makadamia sprawia, że pozytywnie wpływają one na pracę układu nerwowego. Redukują stres, wspomagają wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia, a ponadto wyciszają organizm i poprawiają koncentrację. Orzechy makadamia to obowiązkowy suplement diety dla osób, które są zapracowane i narażone na stres.
Regulują poziom glukozy we krwi
Orzechy makadamia, podobnie jak inne typy orzechów, kontrolują i regulują poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego. Warto zaznaczyć, że nie powodują przy tym wzrostu wagi. Udowodniły to badania naukowców z St. Michael's Hospital i University of Toronto.
Mimo swoich właściwości, orzechy makadamia są najbardziej tłustym i kalorycznym rodzajem orzechów. W 100 gramach znajduje się 718 kalorii. Podobną ilość zawierają jedynie orzechy pekan, w których znajdziemy około 691 kalorii. Orzeszki makadamia warto jeść, ale jednak w ograniczonych ilościach.
Gdzie kupić orzeszki makadamia?
Orzeszki makadamia można kupić w dobrych supermarketach, w sklepach ze zdrową żywnością, a także w internecie. Orzeszki bardzo ciężko się rozłupuje, zatem najpewniej kupimy je już obrane ze skorupki. By odczuć ich pozytywne działanie, należy jeść około trzech orzechów dziennie.