Orzechy pekan dla pięknej sylwetki i sprawniejszego mózgu

article cover

Orzechy pekan dla pięknej sylwetki i sprawniejszego mózgu

Są duże, dostępne w sprzedaży zarówno w skorupkach, jak i obrane. Mają delikatny smak i maślaną konsystencję. Można jeść je solo, albo dodawać do sałatek, owsianek, jogurtów, deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponują się z serami i mięsem, a także rybami. Smakiem orzechów pekan warto wzbogacić pesto czy domowej roboty hummus. Dostępne są również solone, suszone i kandyzowane.
Są duże, dostępne w sprzedaży zarówno w skorupkach, jak i obrane. Mają delikatny smak i maślaną konsystencję. Można jeść je solo, albo dodawać do sałatek, owsianek, jogurtów, deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponują się z serami i mięsem, a także rybami. Smakiem orzechów pekan warto wzbogacić pesto czy domowej roboty hummus. Dostępne są również solone, suszone i kandyzowane.
Podobnie jak orzechy włoskie, pekan są skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wspomniana już miedź zapobiega uszkodzeniom komórek mózgowych i wystąpieniu choroby Alzheimera i Parkinsona. Obecne w diecie orzechy pekan skutecznie neutralizują działanie wolnych rodników i redukują stres oksydacyjny w komórkach. Chronią tym samym nie tylko mózg, ale też serce i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.
Podobnie jak orzechy włoskie, pekan są skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wspomniana już miedź zapobiega uszkodzeniom komórek mózgowych i wystąpieniu choroby Alzheimera i Parkinsona. Obecne w diecie orzechy pekan skutecznie neutralizują działanie wolnych rodników i redukują stres oksydacyjny w komórkach. Chronią tym samym nie tylko mózg, ale też serce i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.
Jak to możliwe, że kaloryczne orzechy będą sprzyjały utrzymaniu dobrej sylwetki? Obok wysokiej zawartości tłuszczu obfitują w białko i błonnik, dzięki czemu zjedzenie zaledwie kilku sztuk wystarczy, by wypełnić żołądek i utrwalić poczucie sytości. Oprócz błonnika mocnym argumentem jest obecna w orzechach pekan miedź, która wpływa na szybszy metabolizmu. Dodatkowo sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, stąd pekan są rekomendowane dla diabetyków. Kluczowy, jak zawsze, jest umiar.
Jak to możliwe, że kaloryczne orzechy będą sprzyjały utrzymaniu dobrej sylwetki? Obok wysokiej zawartości tłuszczu obfitują w białko i błonnik, dzięki czemu zjedzenie zaledwie kilku sztuk wystarczy, by wypełnić żołądek i utrwalić poczucie sytości. Oprócz błonnika mocnym argumentem jest obecna w orzechach pekan miedź, która wpływa na szybszy metabolizmu. Dodatkowo sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, stąd pekan są rekomendowane dla diabetyków. Kluczowy, jak zawsze, jest umiar. 123RF/PICSEL
Orzechy pekan mają wielokierunkowy wpływ na poprawę kondycji serca. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, są źródłem ważnej dla serca witaminy B1, skarbnicą magnezu, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki wymienionym składnikom orzechy pekan łagodzą przewlekłe stany zapalne, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych schorzeń kardiologicznych. Dobrze, by miały je w zasięgu ręki kobiety, zwłaszcza w trakcie zespołu napięcia przedmiesiączkowego i na etapie menopauzalnym Orzechy pekan łagodzą objawy PMS i menopauzy takie jak skurcze, wahania nastroju, drażliwość czy uczucie niepokoju. Zjadane regularnie zmniejszają też ryzyko rozwoju osteoporozy. Ewa Koza, mamsmak.com
Orzechy pekan mają wielokierunkowy wpływ na poprawę kondycji serca. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, są źródłem ważnej dla serca witaminy B1, skarbnicą magnezu, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki wymienionym składnikom orzechy pekan łagodzą przewlekłe stany zapalne, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych schorzeń kardiologicznych. Dobrze, by miały je w zasięgu ręki kobiety, zwłaszcza w trakcie zespołu napięcia przedmiesiączkowego i na etapie menopauzalnym Orzechy pekan łagodzą objawy PMS i menopauzy takie jak skurcze, wahania nastroju, drażliwość czy uczucie niepokoju. Zjadane regularnie zmniejszają też ryzyko rozwoju osteoporozy. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?