Orzechy w kuchni
Orzechy najlepiej kupować w łupinach - dłużej zachowują świeżość i nie jełczeją. Aby wyłuskane orzechy nie pleśniały, przechowujemy je w miejscu chłodnym i suchym, np. w hermetycznie zamykanym pojemniku. Absolutnie nie w foliowym worku!
Jakie do ciasta?
Do wypieków najczęściej stosuje się orzechy włoskie i laskowe - te drugie są słodsze i mają bardziej tłustawy posmak - wyborne w połączeniu z czekoladą. Jeśli przepis na ciasto wymaga orzechów włoskich, właściwie można je zastąpić laskowymi - i odwrotnie. Nie dotyczy to takich orzechów, jak nerkowce, pistacjowe i arachidowe - te (w wersji niesolonej) najlepiej wykorzystywać do dekoracji deserów: lodów, galaretki z bitą śmietaną itp.
Do szarlotki
Szarlotka będzie bardziej smakowita, jeśli uprażone jabłka na masę wzbogacimy posiekanymi orzechami włoskimi.
Orzeszki pinii
Doskonałe będą do uszlachetniania sałatek i serowo-śmietanowych sosów do makaronu. Aby pozbawić je charakterystycznego, terpentynowego smaku, należy je uprażyć na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
Mielone orzechy
Drobno posiekane albo zmielone orzechy włoskie stanowią elegancką dekorację tortów z polewą czekoladową. Obsypujemy nimi boki oraz wierzch tortu.