Reklama

Reklama

Orzechy w kuchni

Orzechy najlepiej kupować w łupinach - dłużej zachowują świeżość i nie jełczeją. Aby wyłuskane orzechy nie pleśniały, przechowujemy je w miejscu chłodnym i suchym, np. w hermetycznie zamykanym pojemniku. Absolutnie nie w foliowym worku!

Jakie do ciasta?

Reklama

Do wypieków najczęściej stosuje się orzechy włoskie i laskowe - te drugie są słodsze i mają bardziej tłustawy posmak - wyborne w połączeniu z czekoladą. Jeśli przepis na ciasto wymaga orzechów włoskich, właściwie można je zastąpić laskowymi - i odwrotnie. Nie dotyczy to takich orzechów, jak nerkowce, pistacjowe i arachidowe - te (w wersji niesolonej) najlepiej wykorzystywać do dekoracji deserów: lodów, galaretki z bitą śmietaną itp.

Do szarlotki

Szarlotka będzie bardziej smakowita, jeśli uprażone jabłka na masę wzbogacimy posiekanymi orzechami włoskimi.

Orzeszki pinii

Doskonałe będą do uszlachetniania sałatek i serowo-śmietanowych sosów do makaronu. Aby pozbawić je charakterystycznego, terpentynowego smaku, należy je uprażyć na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.

Mielone orzechy

Drobno posiekane albo zmielone orzechy włoskie stanowią elegancką dekorację tortów z polewą czekoladową. Obsypujemy nimi boki oraz wierzch tortu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje