Ośle mleko - dla zdrowia i urody
Nie wywołuje alergii, wzmacnia odporność, opóźnia proces starzenia się cery – lista zalet oślego mleka jest długa. Nic więc dziwnego, że z roku na rok staje się ono coraz popularniejsze.
700 oślic - tyle zwierząt musieli wydoić dworzanie, żeby królowa Egiptu, Kleopatra, mogła wziąć swoją ulubioną kąpiel. Powszechnie znana legenda głosi, że to właśnie ten zabieg zapewniał jej urodę, którą uwiodła Marka Antoniusza.
Władczyni Egiptu była najsłynniejszą, ale nie jedyną zwolenniczką pielęgnacji z użyciem oślego mleka. Ponoć kąpieli w tym cudotwórczym płynie miały zażywać również Nefretete, żona Nerona Poppea i cesarzowa Austrii, Elzbieta Bawarska, bardziej znana jako Sisi.
Dodatkowo w starożytnym Rzymie popularne było nacieranie skóry chlebem namoczonym w oślim mleku - efekt uzyskiwany podczas tego zabiegu był podobny do tego, który dziś otrzymujemy po zastosowaniu pilingu.
Dawne elegantki wiedziały, że ośle mleko upiększa, ale zapewne nie zdawały sobie sprawy, dlaczego tak jest. Dziś już wiemy, że mleko oślic, swe właściwości zawdzięcza kwasowi mlekowemu, lipidom i proteinom. Ten pierwszy działa na skórę lekko złuszczająco, dzięki czemu nabiera ona miękkości i staje się jaśniejsza. Lipidy zaś natłuszczają i nawilżają, a peptydy działają ujędrniająco.
Jednak ośle mleko jest cenne nie tylko ze względu na swe właściwości kosmetyczne, ale również odżywcze. W przeciwieństwie do mleka krowiego, wykazuje ono minimalne działanie alergizujące, a jego skład jest bardzo zbliżony do składu mleka ludzkiego, dlatego można podawać je nawet niemowlętom.
Mleko ośle jest również dobrym wyborem dla tych, którym mleko krowie po prostu nie smakuje. To ośle w smaku przypomina posłodzoną wodę. Źródłem tej słodyczy jest wysoka zawartość laktozy w oślim mleku. Również dzięki obecności tego składnika obecne w oślim mleku magnez, fosfor i wapń doskonale się wchłaniają.
Ośle mleko jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają linię. Zawiera niewielką ilość tłuszczów, a te które są w jego składzie to nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega 3 i omega 6.
Prozdrowotne działanie oślego mleka docenił już Hipokrates. Lekarz, żyjący na przełomie V i IV wieku p.n.e. przepisywał swoim pacjentom ten płyn jako remedium na m.in. problemy z wątrobą, infekcje i zatrucia.
Dziś wiemy, że ośle mleko wato spożywać zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. Zawarty w nim lizozym spowalnia rozmnażanie się bakterii, a przez to podnosi odporność organizmu.
Mleko jest też szczególnie zalecane osobom chorym na osteoporozę i rekonwalescentom po przebytych przewlekłych chorobach i urazach oraz pacjentom przechodzących chemioterapię.
Dodatkowo ośle mleko jest bogate w witaminy A, C,E i D.
W Europie mamy nieliczne ośle farmy. W Polsce jedną z największych hodowli jest ta, prowadzona w Lubachowie (woj. Dolnośląskie). Na tej farmie prowadzone są też zajęcia z onoterapi, w której mogą uczestniczyć pacjenci m.in. z wadami ortopedycznymi, wadami genetycznymi, wodogłowiem i chorobami mięśni.
Jednym z europejskich krajów przodujących w hodowli osłów jest Cypr. Tam również znajdują się otwarte dla turystów farmy (np. Golden Donkey Farm w miejscowości Skarinou), które warto odwiedzić np. podczas wakacyjnego pobytu. W takim miejscu można nie tylko przyjrzeć się codziennemu życiu osiołków, ale również skosztować wyrabianych z ich mleka produktów oraz.. spróbować swoich sil w jeździe na grzebiecie tych zwierząt. Zwłaszcza dla małych podróżników takie atrakcje z pewnością na długo pozostaną w pamięci.